Vissza

BI eszközök összehasonlítása: Tableau és Power BI

  Kata Rozmis

  2017.10.30. 13:43

Rendszeresen felmerül a kérdés azok körében, akik modern BI eszköz bevezetése előtt állnak, hogy melyik eszköz a jobb? Ezt a kérdést véleményem szerint nem lehet ebben a formában megválaszolni.

Sokkal inkább érdemes részletesen megvizsgálni, hogy mire keresünk megoldást. Végig kell
néznünk, hogy milyen területek lesznek érintettek, kik lesznek azok, akik használni
fogják az eszközt, milyenek az adatok, amiket elemezni szeretnénk, és egyelőre még
azt is, hogy szeretnénk-e a felhőben tárolni az adatainkat.

 

Gyorsan hozzá kell tennünk, hogy mindkét terméket folyamatosan és gyors ütemben fejlesztik, hogy a felhasználók igényeinek megfeleljenek. Éppen ezért a különbségek felsorolása előtt érdemes kiemelni, hogy jelenleg

  • a dashboardok testre-szabhatósága terén meg kell említenünk, hogy a Tableau lehetőséget ad arra, hogy a címek pl. reagáljanak az éppen aktuális szűrésekre. A Tooltip-ek szerkesztésének nincs korlátja: változóként bármit felhasználhatunk, és paraméterek segítségével, akár az egész felirat megváltozhat ugyanazon a dashboard-on attól függően, hogy "mire kattintunk" az elemzésen belül
  • az interaktivitás terén a dashboard-ok és elemzések közötti mozgást kell megemlíteni. A Tableau akciógombjaival emelkedik ki e téren, hiszen ezek segítségével válthatunk a nézetek között, részletezhetjük vagy szűrhetjük az aktuálisan kiemelt adatokat.
  • a térképes lehetőségekben mindkét eszköz igyekszik utolérni az igényeket, bár jelen állás szerint a Tableau ebben előrébb jár némileg, hiszen éppen a legújabb 10.4-es verzióban "tettek rá egy lapáttal", és már pontok közti távolságot is ki lehet rajzolni az eddigi terület fájlok importálása után.
  • az árazás tekintetében abban az esetben van jelentős különbség a Power BI javára, ha csak a szerkesztő felületre van szükségünk. Ezt úgy kell érteni, hogy maga a Power BI Desktop, amivel az adatelemzést végezzük ingyenes, viszont ha már közös munkára szeretnénk használni az eszközt, itt is a zsebünkbe kell nyúlni. Pontos különbségekbe nem mennék bele, mert az árazás az egyéni igényekhez mérten változik. (A Tableau árait itt a PowerBI-ét pedig itt tudjátok megnézni)
  • mindenképpen szót kell ejtenünk az adat-előkészítési lehetőségekről, mert eben nagyon nagy az eltérés a két eszköz között. A Tableauban jelenleg csak olyan alap elemek találhatók a repertoárban, mint új oszlop létrehozása, adattípus váltás, darabolás, átnevezés, "pivotálás", adatszűrés, stb. Ajánlanak viszont adat-előkészítő eszközt, amit a Tableau-val összekapcsolva máris elemezhetők az előkészített adatok - ez az Alteryx.
    Ezzel szemben a Power BI egy külön felületet szentel az adat-előkészítésnek, ahol lépések során át tudjuk az elemzésre alkalmas állapotba hozni az adatainkat. Ha az adataink rendezetlenek, és nagyon sok munkát igényel, hogy őket elemzésre alkalmassá tegyük, valószínűleg a Power BI a számunkra megfelelő választás.

Azonban még mielőtt választanánk megemlítenék még két fontos szempontot, amit érdemes figyelembe venni:

  1. Ki fogja használni az eszközt?
  2. Ki fogja használni az elkészült elemzéseket?

Az eszköz használatával kapcsolatban fontos előre tisztázni, hogy a jelenleg is riportokat készítő üzleti felhasználóknak szeretnénk a rendelkezésére bocsátani egy eszközt a
hatékonyabb munka érdekében, vagy egy adatelemző csapattal dolgozunk, és az ő
támogatásuk a cél a bevezetéssel.

Nem mindegy az sem, hogy mennyi időt tudunk/akarunk szánni az eszköz használatához szükséges ismeretanyag megszerzésére, és milyen tudásszintre kell a felhasználóknak eljutni a témában.

1. Ki fogja használni az eszközt?

Alapvető különbségek vannak a két eszköz használatát és tanulási görbéjét tekintve. Amennyiben az üzletet támogató területek munkatársainak eszköztár-bővítése a cél, egyértelműen a Tableau a megoldás. Nagyon gyorsan el lehet jutni benne felhasználói szintre, ahol már jelentős eredményeket lehet elérni automatizálás, hatékonyság és az elemzések interaktivitása terén. A felület egyszerűen kezelhető és átlátható, a beépített számítások és elemzések segítségével, pedig egyetlen függvénysor megírása nélkül is látványos eredményeket tudnak elérni a felhasználók.

Abban az esetben azonban, ha üzleti elemzőknek keresünk egy olyan megoldást, ami  napi munkájukat támogatja az adat-előkészítéstől az esetleg programnyelveken megírt vizualizációkig, esetenként machine learning elemekkel kiegészítve, a Tableau biztos, hogy a jelenleg nem megfelelő választás. A Power BI lehetőséget biztosít a felsoroltakra, és beépített R moduljának segítségével bármilyen bonyolult megjelenítésekig el tudunk jutni. Ahhoz, hogy valaki magabiztosan tudja használni ezt az eszközt, sokkal több időre van szükség, mint a Tableau esetében, viszont, amikor eljutunk a szükséges tudásszintre abszolút kiszolgálja az ilyen jellegű igényeket is.

2. Ki fogja használni az elkészült elemzéseket?

Mindkét eszköz támogatja a közös munkát online felületen keresztül ( a Power BI lehetőségei között egyelőre csak felhős megoldást találunk erre), így az elkészült elemzések továbbfejleszthetők, módosíthatók. Ha tehát csoporton/szervezeten belüli közös munkára akarjuk használni az eszközöket, bármelyik mellett letehetjük a voksunkat.

Abban az esetben, ha üzleti döntéshozóknak, vezetőknek készítünk elemzéseket, dashboardokat sokkal jobb választás a Tableau. A fent már említett lehetőségek miatt ezzel az eszközzel nagyon könnyen megérthető, átlátható és szinte teljes mértékben önkiszolgáló riportok, kimutatások készíthetők.

Amennyiben viszont operatív munkatársaknak készülnek a riportok, akik szeretnének további adatelemzést végezni ezeken, és átlátni a megírt függvényeket, kódokat, esetleg továbbiakkal bővíteni a meglevőket, mindenképpen a Power BI a megfelelő eszköz. Természetesen ezzel is tudunk interaktív dashboardokat, látványos kimutatásokat készíteni, viszont a lehetőségek tárháza e tekintetben kisebb, mint a Tableau esetében.

 

Aki pedig már választott, és a Tableau mellett tette le a voksát, annak a figyelmébe ajánlom 3 napos Tableau tanfolyamunkat, ahol a felhasználói szinthez szükséges alapismeretekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Részletek az Ixenit tréning oldalán.


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.
Szilvia Tóth
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.14.
Pál Dobosi
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.08.25.

Kapcsolat