Vissza

A boldogság és a korrupció

  Kata Rozmis

  2018.03.22. 21:20

Nem olyan rég két felmérés eredményét is közzétették, és Magyarország egyikben sem foglalt el túl előkelő helyet sajnos: a Boldogság index és a Korrupciós index.

A Boldogságindex (Word Happiness Index - WHI) 156 országot rangsorol ebből mi a 69. helyen állunk, a korrupciós listán (Corruption Perception Index - CPI) pedig - ahol az első helyezett a leginkább korrupciómentes országot jelenti -, 180 ország és terület között a 66. hely a miénk.

indexek_oszloponkattints a képre az interaktív verzióért

A Boldogság index

A „Word Happyness Report” a globális állapotok felmérését célozza abból a szempontból, hogy egyes országok lakosai „mennyire boldogok”. A 2018-as jelentés 156 országot rangsorol, vizsgálja az előző évek eredményeihez képesti változásokat, és a helyekhez kapcsolódó stabilitást is. Idén fő téma a bevándorlók boldogsági indexe, ennek kapcsán 117 országban külön mérték az országokon belüli és országok közötti migrációban érintettek boldogságszintjét.

Az országok boldogságának általános rangsorolása a Gallup Word Poll felméréseinek 2015-2017 közötti összevont eredményein alapul. Idén új első helyezett van: Finnország, de az első 10 pozícióban két éve ugyanazokat az országokat találjuk, csak a sorrend változik. Az elmúlt 4 évben 4 különböző ország végzett a lista első helyén: Dánia, Svájc, Norvégia, Finnország.

Az összes előkelő helyen rangsorolt ország magas értékeket ér el azon a 6 területen, amit az elemzések a jól-létet leginkább befolyásoló tényezőnek tartanak:

  • jövedelem
  • egészséges-élet-kilátások (healthy life expectancy – országonként számított érték, a WHO és a WDI adatai alapján)
  • szociális háttér – a válaszadóknak egy 10-es skálán kellett választ adani az alábbi kérdésre: Baj esetén van olyan hozzátartozója/barátja, akinek a segítségére számíthat?)
  • szabadság – ezt arra a kérdésre adott igen/nem válaszok alapján mérték, hogy „Elégedett-e Ön annak mértékével, amennyi befolyása az élete alakulására van?”
  • bizalom
  • bőkezűség/nagylelkűség – az ország GDP-jéhez mérten vizsgálták a megkérdezettek adakozási kedvét.
tényezőkkattints a képre az interaktív verzióért

Ezeket tekintve a top helyeken rangsorolt országok között igen kicsi az eltérés, így a köztük levő rangsor könnyen változhat egy apró elmozdulás eredményeként is.

A boldogság-index változásainak elemzése kapcsán a 2008-2010 és 2015-2018 időszak győztese Togo 17 helyet javítva 2015-ös utolsó helyéhez képest. A legnagyobb „vesztes” pedig Venezuela 2,2 pontot rontva a 10-es skálán.

Az egyik legjelentősebb találat az idei riportban, hogy a bevándorló népesség boldogságszintje csaknem ugyanannyi, mint a lakosság többi részéé.

A Korrupciós index

2018-ban a Transparency International 180 országra és területre készítette el a „Corruption Perceptions Index” nevű mutatószámot. Ehhez számos különböző adatot összesítenek olyan (meghatározott kritériumoknak megfelelő, hiteles1) forrásokból2, amelyekben szakértők és az üzleti szféra szereplői minősítik és elemzik a közszféra korrupciójának érzékelt szintjét. Csak azok az országok / területek kapnak CPI-t, amelyekről legalább három ilyen minősített forrásból rendelkezésre áll adat. A rendelkezésre álló adatok normalizálása3 után az egyes forrásokból származó normalizált értékek átlaga lesz az adott ország / terület CPI-je.

Az idei index rávilágít arra, hogy az országok többsége semmi vagy csak nagyon keveset tesz a korrupció megszüntetése érdekében – ezt támasztják alá az alig vagy egyéltalán nem változó értékek az előző évhez képest. Miközben további elemzések azt mutatják, hogy a korrupt országok újságírói és aktivistái nap mint nap kockáztatják az életüket, hogy hallassák a hangjukat.

A CPI a korrupciót egy 0-100 terjedő skálán vizsgálja, ahol a 0 nagyon korrupt és a 100 nagyon tiszta. Az idei eredmények alapján az országok több mint kétharmada 50-nél kevesebbet ér el, átlagosan 43-at. Sajnos az elmúlt évekhez képest ez a gyenge teljesítmény nem meglepetés.

régiónként CPI
kattints a képre az interaktív verzióért

Ebben az évben Új-Zéland és Dánia állnak az dobogó két legfelső fokán 89-es és 88-as pontszámokkal. Szíria, Dél-Szudán és Szomália kapta a legalacsonyabb pontszámokat (14, a 12 és a 9 pont).

A legjobban teljesítő régió Nyugat-Európa, átlagosan 66-tal. A legrosszabbul teljesítő régiók a Szaharától délre fekvő Afrikai régió (átlag 32), Kelet-Európa és Közép-Ázsia (átlagos pontszám 34).

A több mint 100 országban végzett kutatás után a Transparency International első kézből szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy az aktivisták és a média létfontosságú a korrupció elleni küzdelemben.

Összehasonlítás

Egy érdekes felvetést hallottam ezzel kapcsolatban a napokban, miszerint megvizsgálhatnánk a két eredményt egymáshoz viszonyítva egy közös elemzésben. Elkészítettem :)

Először egy térképes áttekintés arról, hogyan is néznek ki az indexek egymáshoz képest:

tékép_összehasonlításkattints a képre az interaktív verzióért

Ha pedig egy koordináta-rendszerben próbáljuk ábrázolni az összefüggéseket, érdekes eredményekre jutunk.

összehasonlításkattints a képre az interaktív verzióért

A régiók közötti eltérések a színekből jól látszanak. Emellett a trendvonal arra enged következtetni, hogy a kevésbé korrupt országok boldogságszintje magasabb.

Ennél is érdekesebb megfigyelés, hogy a Kelet-Európa&Közép-Ázsia régiókra szűrve a trendvonal megfordul. Sokféle következtetést levonhatunk, de ezt mindenkinek az egyéni megítélésére bíznám.

trend_EECA.PNGkattints a képre az interaktív verzióért

A Boldogságindex megállapítása közben a korrupcióval kapcsolatban is feltettek két kérdést, amiknek az eredményét a korrupciós indexszel összehasonlítva megvizsgálhatjuk, hogy válaszadók szubjektív értékelése mennyire tér el a hiteles forrásokból származó összesített adatoktól. Az eredmény egészen érdekes összefüggésekre világít rá. A következő bejegyzésben erről írok.

 


1.) Az adatforrások minősítéséről bővebben itt

2.) Az adatforrások leírása itt

3.) Az adatok normalizálása, CPI kiszámítása itt

Az adatok forrásai: CPI, WHI


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.
Szilvia Tóth
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.14.
Pál Dobosi
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.08.25.

Kapcsolat