Vissza

Automation Anywhere partnerek lettünk

  Szabolcs Farkas Fekete

  2019.08.27. 14:17

RPA, a digitális transzformáció új eszköze

Az Ixenit üzletfejlesztési csapatának tagjaként részese vagyok annak az állandó és rendkívül időigényes tevékenységnek, ami a magukat komolyan vevő B2B IT szolgáltatók számára elengedhetetlen: az új IT technológiák és a rájuk épülő szoftverek és piacok folyamatos figyelemmel kísérése.

Az Ixenit megalakulása óta támogatja ügyfelei digitális transzformációját IT szolgáltatóként, legyen szó robosztus ERP szoftverekről on-premise vagy SaaS (Oracle), DXP platformokról (Liferay), vagy a vállalati adatrögzítést, adattárolást és adatelemzést megvalósító BI megoldásokról (Microsoft).

Korábban az IT használata egyes iparágakban versenyelőnyt jelentett, klasszikus példa erre a bankok vagy az online kereskedelem.

Napjainkra szinte iparágtól függetlenül, a gazdasági szervezetek stratégiáját meghatározó vezetők egyetértenek abban, hogy a digitális transzformáció már nem csupán a versenyelőny egy forrása, hanem a versenyben – és így a vállalatok számára az életben – maradás, a hosszú távú eredményesség eszköze.

 

 

A Robotic Process Automation (RPA) szoftverek funkcionálása számos módon segíti a vállalatok digitális transzformációját és járulnak hozzá a hosszú távú versenyképességhez:

 • Növeli a folyamatok hatékonyságát, csökkenti a tevékenység elvégzésének időtartamát a hét 7 napján, a nap 24 órájában.
 • Javítja a folyamatok eredményének minőségét, akár 100 %-os pontosságra képes.
 • Iparág agnosztikus, tehát iparágtól függetlenül alkalmazható
 • Folyamat agnosztikus, azaz alkalmazható bármilyen gazdasági tevékenység automatizálására, ha az adott folyamatnak digitális, formalizált, gyakran ismétlődő lépései vannak
 • Felszabadítja a munkavállalót az ismétlődő, manuális, monoton feladatok elvégzésétől, hogy nagyobb hozzáadott értékű, kreatív feladatokkal és komplex döntések meghozatalával tudjon foglalkozni.
 • Eddig bonyolultabb üzleti folyamatok automatizálását az üzlet csak az IT segítségével volt képes megvalósítani. Az RPA használata, BOT-ok fejlesztése az üzleti felhasználók számára is viszonylag könnyen elsajátíthatók.
 • Megoldja a vállalaton belüli, elkülönülő IT rendszerek rugalmas és költséghatékony integrálását.
 • Segítségével azok a speciális funkcionalitást megvalósító legacy rendszerek is integrálhatók, amiket eddig valamilyen technológia vagy szakértelem korlát miatt nem tudtak megvalósítani a vállalatok.
 • Segítségével az üzleti felhasználók olyan technológiák üzleti alkalmazását tudják elérni, mint a Machine Learning (MR) és az Artificial Intelligence (AI).
 • Segíti az adatvezérelt vállalatirányítás kialakítását azzal, hogy a BOT-ok által végzett munka során használt adatot megragadhatóvá és elemezhetővé teszi.
 • Az Attended Automation megoldással az RPA képes olyan folyamatokat is támogatni, ahol az ember és bot együttműködése szükséges az üzleti folyamat hatékonyságának és eredményességének fejlesztéséhez.

 

A Robotic Process Automation (RPA) nem egy vadonatúj dolog, kollégáim is már többet foglalkoztak a témával.

Maga az RPA tesztautomatizálásra szánt céleszközből nőtte ki magát és lett önálló vállalati szoftver szegmens. Olyannyira, hogy a Gartner szerint a globális RPA piac 2018-ban 63,1 %-os növekedést ért el, ami így a leggyorsabban növekvő szoftvercsoport a vállalati szoftverek piacán.

Mint számos érett szoftverpiaci szegmensben, itt is megfigyelhető egyfajta piaci koncentráció az RPA vendorok között.

A Gartner 2019. júliusi gyors riportja szerint a globális RPA szoftver eladás 2018. éves árbevételének 30 %-át a három vezető vendor: az Automation Anywhere, a Blue Prism és a UiPath adja.

Az RPA vállalati szoftver szegmens aktuális helyzetéről rendszeres elemzéseket és jelentéseket közöl több nagy kutató cég is. Ilyen elemzés a Gartner féle „Magic Quadrant for RPA”, a Forrester féle „Wave: Robotic Process Automation” vagy az Everest Group féle „Fit Matrix for RPA”

A riportok aszerint kategorizálják az RPA vendorokat a „Leader” csoportba, hogy (1) mennyire erős a szoftver fejlesztésének víziója (jövőbeli szoftververzió minőség potenciálja), illetve, hogy (2) az aktuális szoftververzióban megvalósuló funkcionalitás mennyire elégíti ki az RPA-val szembeni vállalati igényeket (jelenlegi szoftververzió minősége). Teszik mindezt a felhasználók, a szakértők véleménye és empirikus piaci információk alapján.

A három „Leader” a jelenlegi szoftververzió és a jövőbeli tervezett szoftververzió funkcionalitásában erősen együtt mozog. Például, ha az egyik vendor szoftverének funkcionalitása jobban támogatja az attended automation működést és ezt a piac pozitívan értékeli, akkor a másik vendor erőforrást nem kímélve törekszik arra, hogy kifejlessze ezt a funkcionalitást.

Az egyik legfrissebb elemzés eredményét mutatja a lenti ábra.

 

 

Automation Anywhere, a nyerő partner

Az Ixenit fennállása óta támogatja szolgáltatásaival vállalati ügyfeleinek digitális transzformációját, legyen az alkalmazott IT megoldás ERP, DXP vagy BI. Ezért szinte magától értetődik, hogy RPA-val is elkezdtünk foglalkozni.

Az RPA szoftverek növekvő piaci keresletét a kockázati tőke alapok is felismerték és milliárd dolláros befektetéseket tettek a szegmens vezető gyártóiba. Így kapott az Automation Anywhere összességében fél milliárd dollárt a SoftBank Vision Found-tól, a Goldman Sachs-tól, a World Innovation Lab-tól és a General Atlantic-tól.

Az Automation Anywhere Enterprise (AAE) az egyik első RPA megoldás a piacon, 15 éve fejlesztik a terméket, jelenleg 2000-nél is több vállalati ügyfele van, több mint 1 millió AAE BOT-ot futtatnak világszerte, 2018-ban 100 millió dollár feletti árbevételt realizált licence eladásból és a legnagyobb képzett partner hálózattal rendelkezik.

Stratégiai megállapodást kötöttek a Microsofttal és az Oracle-lel, így a két tech óriás szoftvereinek automatizálása még költséghatékonyabban kivitelezhető.

Az európai piacot tekintve különösen figyelemre méltó, hogy az Automation Anywhere csak harmadik, mely pozícióján javítani akar, így a magyar felhasználók most kedvezményesen juthatnak licence-hez, illetve jól képzett szolgáltató partnerhez, aki a bevezetés és támogatás során lehet a segítségére.

Most már nem titok, hogy az Ixenit az Automation Anywhere mellett döntött és 2019. május óta az RPA vendor első magyarországi hivatalos partnere.

Az AAE funkcionalitását tekintve képes arra, amire a UiPath és a Blue Prism, de egyedülálló annak a víziónak a megvalósításában, hogy létrehozza az RPA egy új generációját, az „Intelligent RPA”-t vagy „Kognitív Automatizációt”, ami képes a gépi tanulásra és analitikai képességekkel is rendelkezik.

IQ Bot az Automation Anywhere terméke, aminek segítségével közel-strukturált (semi-structured) dokumentumok megfelelő pontosságú gépi feldolgozását (adatok kinyerését) lehet megvalósítani. Az IQ Bot-ot meg lehet „tanítani”, hogy mely dokumentumok esetében, milyen adatokat nyerjen ki és hogyan. Az IQ Bot-ról itt tudhat meg többet.

Bot Insight szintén az Automation Anywhere szoftver család része, segítségével a folyamatot végző BOT-ok képesek a folyamat által érintett digitális adatokat megragadni, a Bot Insight-tal elemzéseket készíteni és azt ábrázolni, vagy a megragadott adatokat adattárházba gyűjteni, a kívánt BI megoldással elemezni és azt ábrázolni. A Bot Insightról itt tudhat meg többet.

Az Automation Anywhere Enterprise megoldásáról itt olvashat többet.

 

Amennyiben kérdése van az RPA-ról általában, az Automation Anywhere szoftvereiről és a bevezetés folyamatáról, forduljon hozzám bizalommal:

 • Email: szabolcs.fekete@ixenit.com
 • Telefon: +36209429255

   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.
Szilvia Tóth
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.14.
Pál Dobosi
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.08.25.

Kapcsolat