Vissza

A Tableau custom shape-ek használatáról 10 egyszerű lépésben

  Tamás Molnár

  2017.05.23. 9:00

Mostani  blogposztomban a Tableau egy olyan funkcióját szeretném nektek bemutatni, ami egy érdekes lehetőséget kínál, hogy a leendő dashboard-jainkat egyedibbé, és látványosabbá tegyük.

Aki már valamennyire ismeri a Tableau lehetőségeit, az tudja, hogy lehetőségünk van különböző alakzatokat (Shape) használni, hogy az egyes kategóriák, csoportok elemeit megkülönböztessük, és így átláthatóbbá tegyük a kimutatásainkat. De ami talán kevésbé köztudott, hogy akár saját, egyedi alakzatokat is használhatunk! Ezeket a Tableau-ban „Custom shape”-nek hívjuk. Segítségükkel, mellőzhetjük az unalmas, és gyakran túl hosszú feliratokat, helyettük használhatunk, akár egy-egy zászlót az országok jelölésére a területi elemzésekben, céges logókat egy versenytárs elemzésnél, vagy akár a kedvenc csapatunk címerét egy futball ranglistán.

De lássuk, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Az könnyebb érthetőség kedvéért, a mostani példánkban egy nagyon egyszerű Excel táblából indulunk ki, amit akár ti is letölthettek magatoknak: Ide kattintva!

Mint láthatjátok, nincs benne semmi bonyodalom, csak az EU országainak népességi adatai 2005-ből.

Ezt fájlt betöltve a Tableau-ba, igazából nagyon alakítanunk sem kell rajta semmit, ha akarjuk, akkor a csatlakozási dátumot átállíthatjuk (EU accession date) date formátumra, de ami tényleg kell azt a Tableau megcsinálja helyettünk, és a következő Data Source-t kapjuk:

Ezzel egy új sheet-en már kezdhetjük is a munkát!

 1. Első lépésként csinálunk egy egyszerű oszlopdiagramot. Az oszlopokba behúzzuk az országok neveit (Country), majd a sorokba a népességi adatokat (Population).

 

 1. A sorokhoz a meglévő Population adatok mellé még egyszer betesszük ugyanezt. Ezzel két ugyanolyan diagramot kapunk, amelyek egymás alatt helyezkednek el.
 1. A Marks résznél, így kétszer fogjuk látni a Population measure-t. Válasszuk ki az alsót (ez fontos, hogy ezt!), és állítsuk át „shape”-re, majd az újonnan megjelent Shape opcióra húzzuk be a Dimensions menüből a Country measure-t is. Ezzel a kiválasztott, és átállított diagramot a program egy-egy, a maximális értéknél lévő alakzattal fogja helyettesíteni! Ez így rendben is van, ezt akartuk. Ugyanis a későbbiekben ezeket fogjuk az országok zászlóival helyettesíteni.

 

 1. És most jön az első trükk! Mert előbb meg kell oldanunk, hogy a két diagramot valahogy egybe illesszük, hogy a végén a zászlók ne az országokhoz tartozó diagramok alatt lebegjenek, hanem azok csúcsán lobogjanak, ha már zászlók… Ehhez nincs is más dolgunk, mint a Tableau „Dual axis” funkcióját használni, amivel a két diagramot így gyakorlatilag fedésbe helyezzük, amihez a sorokhoz betett jobb oldali (csak ott lehet) Population measur-re kell kattintanunk, majd az ott lenyíló menüben a „Dual axis” lehetőséget választani:

 

 1. Most már „szinte” kész is vagyunk, és ha minden jól ment, akkor ezt látjuk magunk előtt a képernyőn:

 

 1. Második trükként, a következő lépésben az saját alakzatainkat kellene beimportálni a Tableau-ba. Egyedi alakzat lehet szinte bármely kép fájl, de ha biztosra akarunk menni, akkor a Tableau a .png (Portable Network Graphics) kiterjesztésű képformátumot ajánlja, így most mi is maradjunk ennél. Ilyen formátumú képeket az interneten számos helyen találhatunk a vizualizációinkhoz, én két oldalt ajánlanék a figyelmetekbe:

Flaticon

Iconfinder

 1. Most az utóbbiról töltsünk le zászló ikonokat a Tableau által a dokumentumok mappába létrehozott „My Tableau Repository\Shapes” almappába, ahol hozzunk létre egy „Flags” mappát, amibe majd a zászlókat gyűjthetjük, és a későbbiekben így találjuk meg a Tableauban is elkülönítve.

 

 1. Miután letöltöttük az összes szükséges ikont, menjünk a Marks-ban, ahhoz a Population measure-höz, amit alakzatokkal jelenítünk meg, majd itt a Shape-re kattintva, válasszuk a „More shape” lehetőséget, majd ott a "Reload shapes"-re kattintva a program automatikusan beolvassa az új mappánkat, és annak tartalmát. Ha minden jól ment, ezt látjuk most:

 1. Itt kiválasztva az új alakzatainkat, először a „Select Data Item” alatt az adott országra kattintva, majd a megfelelő zászlót kiválasztva tudjuk összepárosítani az egyes elemeket.
  Ezt tegyük meg minden ország esetében, majd nyomjuk az „Apply” és az „Ok” gombokat, és ezzel az eddigi alakzatokat, ki is cseréltük egyes az országok zászlóira! Valahogy így:

 1. A vízszintes tengely, és a jobb oldali függőleges tengely feliratait eltüntetve (jobb gomb az adott tengely feliratain, majd a „Show Header” opció kikapcsolása), majd kedvünk szerint tovább rendezve, és formázva, már kész is a letisztult, mégis informatív diagramunk.

Azt hiszem, már ezek alapján is látható, hogy a "Custom shapek"-kel egy nagyon könnyen használható, mégis látványos lehetőséget kinál számunkra a Tableau, amit a fenti példán túl is számos esetben alkalmazhatunk, hogy vizualizációinkat még jobbá tegyük!

Amennyiben szeretnétek a példát magatok is megcsinálni, segítségképpen (vagy ellenőrzéshez) le tudjátok tölteni a kész fájl is: twbx fájl letöltése.

Amennyiben pedig továbblépnél és szeretnéd ezekből a lehetőségekből a mindennapi munkában minél többet hasznosítani, keress fel minket az elérhetőségeink valamelyikén, és mi segítünk megtalálni azokat a területeket, ahol a legnagyobb üzleti hasznot realizálhatod egy ilyen eszköz használatával, természetesen szakmai támogatást nyújtunk a bevezetéshez


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Blog kategória

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Bálint Mészáros
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2019.06.11.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2019.05.28.
György Retek
Bejegyzések: 11
Csillagok: 19
Dátum: 2019.05.14.
Kálmán Bohus
Bejegyzések: 3
Csillagok: 0
Dátum: 2019.04.29.
Tamás Molnár
Bejegyzések: 7
Csillagok: 11
Dátum: 2019.03.18.

Kapcsolat