Vissza

Fapados repülés BI szemszögből

  György Retek

  2018.02.16. 12:48

Nyaralni menni vagy akár csak távolibb célhoz utazni repülővel érdemes, hiszen gyors, és a „fapados” szolgáltatást nyújtó társaságok megjelenésével árban is versenyképessé, sőt, 1000 km feletti távolságnál általában a legolcsóbb megoldássá vált a repülés, amit immár szinte bárki pénztárcája megengedhet. Kis szemfülességgel és szerencsével kevesebb mint 100 euróból eljuthatunk oda-vissza a legtöbb európai nagyvárosba, az igazán jó ajánlatok megtalálásának kérdéskörénél jön be a BI a képbe.

Néhány alapvető szabály a fapados utazáshoz: Amit kiírnak árat azért tényleg elvisznek, az a végösszeg. Az olcsó jegyár mellé minimálszolgáltatás társul, elvisznek az úti célhoz kézipoggyásszal, esetenként az adott nagyvárostól kicsit távolabbi repülőtérre. Ételt-italt pénzért adnak, nagyobb poggyászért szintén fizetni kell, de ez a jellemzően 1-3 órás utaknál és pár napos ott tartózkodásnál nem annyira probléma. Bizonyos plusz-szolgáltatások (névátírás, járatmódosítás, lemondás) vagy nem elérhetőek vagy nagyon drágák, így a notórius visszamondogatók hoppon maradnak, hiszen ha nem utazik a lehetőség elveszik. Átszállást sem biztosítanak, ilyen esetben különösen körültekintőnek kell lenni és sok időt hagyni az átszállásra, mert ha az első repülő késik ott marad az utas a közbenső állomáson, ez az ő baja.

Kiknek, milyen igényekkel lehet élni, ha igazán olcsón akarunk utazni? Legjobb, ha minél rugalmasabban állunk a kérdéshez (úti cél, utazás ideje). Tehát, ha adott napon el szeretnék repülni adott városba, akkor egyszerűen meg kell venni a jegyet, a „mikor veszem meg” lehet kérdéses. Kedvező ajánlat keresésében pl. a Skyscanner vagy másik hasonló weblap segíthet.

Ha ilyenek az igények, akkor nyílnak meg a lehetőségek:

  • El szeretnék menni valahová nyaralni valamikor a nyáron 1-2-3 hétre, legyen tengerpart, strand.
  • 2 hét múlva van egy szabad hétvégém, szívesen elmennék valahová péntektől vasárnapig. De az sem baj ha nem. Elmegyek 3 hét múlva.

 

Ha meg van a kedvező ajánlat érdemes minél előbb megvenni a repülőjegyet mert az árak gyorsan változhatnak, a nagyon alacsony árak leginkább felfelé. Például találtam egy nagyon kedvező ajánlatot Korfura múlt pénteken, minden tökéletes, értelmes időben repül a gép, arrafelé bőven nyár van, a két jegy együtt 50000 felett szokott lenni:

 

Hétfőre az ár megmásfélszereződött. Most, közel egy héttel később így néz ki, azért még így is aránylag kedvezőnek mondható.

Az tágabb kereséseket a légitársaságok weblapjai általában támogatják, a két Budapestről közlekedő jelentős fapados társaság oldalain érdemes kutakodni:

https://wizzair.com/en-gb/flights/trip-planner#/

https://www.ryanair.com/hu/hu/olcso-repulojegyek

Megadható időszak, költségkeret, úti cél jellemzők, ami alapján előjönnek a jobbnál jobb ajánlatok. Mik lesznek várhatóan ezek?

Először is szükség van adatokra, árakra. Ez nem olyan egyszerű kérdés, a társaságok weblapjairól kell legyűjteni az árakat valamilyen scraperrel, amit a honlapok nem igazán támogatnak. Ha ezen sikerül túllendülni, onnantól kezdve már könnyű megtalálni a legjobb ajánlatokat (ebben a fenti linkek is hatékonyan segítenek), illetve felfedezhetőek azok a trendek melyek mentén érdemes elindulni.

A fapadosok árazása úgy működik, hogy amikor elkezdik az adott járatot árulni elindulnak egy átlagnál picit magasabb árról, majd ahogy az idő telik attól függően hogy hogyan telik az adott repülő árat emel vagy csökkentget folyamatosan, lekövetve a kereslet változásait. Ahogy az utazás időpontja egyre közeledik az árak egyre jobban szórnak; lehet találkozni kiugróan alacsony és kiugróan magas árakkal is, akár ugyanazon az útvonalon egymást követő napokat is ha nézünk. Ha megtelt a repülő az utolsó pár helyet akár 100000 forint körüli áron is adhatják. Az is előfordul, hogy a 10-20000-es jegy egyik percről a másikra felugrik 100000-re mert jött egy nagyobb csoport foglalni.

További jellemző, hogy az utolsó egy hétben az árak hirtelen nagyon megemelkednek; a Brüsszeli járat februári árai közt 4619 a legolcsóbb, 68931 a legdrágább, pár nap különbséggel. A most 5000-es jegyek is az indulás előtti napokban akár tízszeresükre drágulhatnak.

 

Az alábbi táblázatban útvonalakat kerestem budapesti és pozsonyi járatokra, adott költségkerettel, 8 napon belüli visszaúttal, a találatokat az odaút hónapjával csoportosítottam. Jól látszik, hogy májusig van a legtöbb kedvező ajánlat, illetve még őszre néhány, ebben persze közre játszhat az is hogy nyáron nagyobb az utazási igény.

 

 

12000 Ft

10000 Ft

8000 Ft

február

141

90

38

március

739

388

173

április

707

388

140

május

525

293

163

június

397

159

59

július

27

2

0

augusztus

7

2

0

szeptember

181

71

56

október

270

140

103

 

Az alábbi grafikonokon a repülőjegyárakat a repülésig vissza lévő nap alapján csoportosítottam és átlagoltam, innen kiválóan látható hogy 50 napon innen a legalacsonyabbak az árak, illetve hogy az utolsó napokban ugrásszerűen emelkednek. A 160-200 napok közötti csúcs a nyár miatt is lehet, bő egyhavi adat áll rendelkezésemre. A heti ciklusú fűrészfogazás nem az árak hét napjától való függése miatt van, itt nem is jelenhetne meg; a társaságok árpolitikája ilyen, heti rendszerességgel, pl. az utazás előtti 40., 33. 26. napon árazzák le leggyakrabban a jegyeket, illetve a hét első napjaira is szokták a leárazásokat időzíteni.

A másik társaság szintén heti ciklusokkal áraz, itt ez még sokkal szembe tűnőbb, a nyári csúcs viszont jelentéktelenebb, talán mert ennél a társaságnál kevésbé jellemző hogy 2-3 hónapra indítanak járatokat nyaralóhelyekre (ezek jellemzően drágábbak), ellenben az utolsó napokban jóval agresszívebben emelik az áraikat.

Szombaton jegyet venni a legdrágább, hétköznap érdemesebb, főleg kedden:

Az utazás nem mindegy hogy a hét mely napjára esik, érdemesebb kedd-szerda-csütörtökön utazni, szintén jelentősek a különbségek:

Vagyis a legolcsóbb kedden, szerdán vagy csütörtökön repülni és magát a jegyet kedden megvenni, legalább 1-2 héttel és maximum 3 hónappal repülés előtt. Érdemes rugalmasnak lenni és kivárni a megfelelő ajánlatot, egyúttal a szállásárakat is figyelemmel kísérni, hiszen a szállás jellemzően még nagyobb szeletét teszi ki az utazási büdzsének. Sajnos szálláskeresés kevésbé automatizálható, hiszen ott - szemben a repülőjeggyel - millió paraméter függvénye az ár, függ az elhelyezkedéstől, kényelemtől, szolgáltatásoktól és ezer más dologtól.

 

 


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Pál Dobosi
Bejegyzések: 3
Csillagok: 0
Dátum: 2021.01.13.
László Németh
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.11.17.
Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.

Kapcsolat