Vissza

Fapados repülés BI szemszögből

  György Retek

  2019.05.14. 13:00

Korábbi, igen népszerű fapados repülésről szóló blogbejegyzésem elkészülte óta eltelt egy év, újabb egy évnyi adattal és tapasztalattal gazdagodtam, melyet szeretnék megosztani most veletek!

A korábbi cikket áttekintve azt kellett látnom, hogy bizony az akkori megállapítások - így egy év távlatából - meglepően pontosak és átfogóak. Valamelyest változott a piac: a légitársaságok elsősorban a kiegészítő szolgáltatásokon próbálnak fogni minél nagyobb pénzt, ezzel párhuzamosan az alap repülőjegyárak átlaga viszont a tavaly májusi 22.000 forintról 17.000 forintra csökkent, ami az emelkedő üzemanyagárakat is tekintve igen jelentős.

A legfontosabb változtatás a felvihető poggyász szigorítása, immár az alap jegyárban csak egy hátizsák van benne. Ezzel párhuzamosan újabb csomagfajtákat vezettek be, illetve komoly díjemelés is történt ezen a területen. Például a „priority” szolgáltatás, mely lehetővé teszi egy kabinbőrönd felvitelét kb. a duplájára nőtt, elkérnek 20 eurót vagy többet is érte irányonként, ami a 10-20 eurós diszkont jegyáraknál eleve magasabb. Másik „fejlesztés” az ülőhelyválasztás rendszerének módosítása: ha ketten vagy többen utaznak együtt, a rendszer automatikusan szétülteti az utasokat a repülőgép távoli sarkaiba, és ha mégis egymás mellé szeretnének ülni az utasok, ez a plusz szolgáltatás 20-30 euróba kerül jegyenként. Az ülőhelyválasztás díja szintén a duplájára nőtt az elmúlt 1 évben. Persze el lehet utazni pár napra egy hátizsákkal, és a másfél-két órás úton nem biztos, hogy annyira lényeges, hogy hol, ki mellett ül az ember, viszont ha mégis áldoz valaki ezekre, a sikerrel levadászott 20 eurós alap repülőjegy ára rögtön 60-70 euróra ugrik, irányonként.

Miközben ezek a járulékos díjak jelentősen emelkedtek az utóbbi egy évben, az alap jegyárak mindkét nagy diszkont társaságnál csökkentek, átlagosan kb. 5000 forinttal irányonként. Továbbra is igaz, hogy 10.000 forintból vagy kevesebből megjárható a legtöbb európai nagyváros, igaz immár csak hátizsákkal. Érdemes megjegyezni, hogy a frissen meghirdetett időszak árai általában magasabbak, így amikor elkezdik árulni a következő 3 hónap jegyeit az átlagár megugrik, majd fokozatosan vissszacsökken.

Az alábbi grafikonokon jól látszik, hogy nyár végén vezették be a szétültetést is, illetve ekkor hirdették meg a novembertől hatályos szigorúbb poggyász politikát, a jegyárak pedig éppen ebben az időszakban csökkentek drasztikusan. Igaz, a nyári árak hagyományosan magasabbak, ez is nyilván oka a nyárvégi árcsökkenésnek, fokozatosan kikerülnek a júliusi és az augusztusi árak az átlagból. 

 

Érdekes koncepció a „last minute checkin”, amit én személy szerint nagy sikerrel alkalmaztam: ennek a lényege, hogy az indulás előtt 3-4 órával ér véget az online checkin, aminek során osztja ki a rendszer a helyeket; és ha az utolsó pillanatra halasztom a becsekkolást, már elfogynak a „rosszabb” helyek, így jó eséllyel lehet a véletlenszerű jegyosztással kapni helyet a gép elejére, vagy a középső vészkijáratokhoz, vagy akár egymás mellé, illetve a nagy lábterű helyekre, ingyen. Természetesen a gépen is lehetőség lesz csere-berére pláne, hogy sok más utas is hasonló cipőben jár: ők is szeretnének egymás mellett ülni, de 10-20.000 forintot kifizetni nem akarnak.

Másik érdekes koncepció a "flex" szolgáltatás vásárlása, ami párezer forintos külön díjért lényegében átfoglalható illetve visszaváltható jegyet jelent. Ha mindenképpen utazni kell adott időpontban, megveszi az utas a jegyet az aktuális áron, vesz hozzá flex-et, majd később, ha jelentősen lecsökkennek az árak megveszi újra, a korábbi drága jegyet pedig visszaváltja vagy átfoglalja későbbre. Kis hátulütője az, hogy 3 hónapon belül elkölthető egyenleget adnak vissza és nem pénzt, azt is pár nap késéssel.

Az, hogy az út előtt mennyivel érdemes jegyet venni, kevésbé egzakt: általában az a nyerő taktika, hogy figyelni kell az árakat és amikor megjelenik a tuti ajánlat azonnal lecsapni rá. Általában véve elmondható, hogy utazás előtt 1-2 hónappal jelennek meg a kirívóan olcsó árak. A grafikon azt mutatja, hogy 60 nap környékén van a minimum, illetve az utolsó 1-2 héten jellemzően nagyot emelkednek az árak.

Megnéztem az átlagár alakulását 4 hónapra külön-külön; a január-április-július-október havi jegyek átlagárát mutatja a grafikon az utazásig lévő idő függvényében. A grafikonok eléggé eltérnek; nyilvánvalóan függ az árpolitika a szezonalitástól, 40-60 nap környékén lokális minimum látszik a legtöbb grafikonon. A kék árnyalatai az egyik diszkont légitársaságot, a barna a másikat mutatja.

Néha elcsíphetőek nagyon jó ajánlatok is: például amikor kitették a 2019-2020-as téli árakat, egy portói út az egyik társaságnál 7500 forintért volt oda-vissza (egy ilyen út normál ára úgy 30-40.000 forint), 2019 december és 2020 március között kb. bármikorra, és 2 hétig így is maradt.

Másik jellemző módja a nagyon jó ajánlatok megjelenésének a hirtelen árcsökkenés, adott járatra a jegy egyszer csak az eredeti ár negyedére-ötödére csökken le, ami jellemzően 1-2 hónappal az út előtt következik be. Itt viszont gyorsnak kell lenni, mert 1-2 nap múlva már jó eséllyel visszadrágul, érdemes azonnal megvenni. Ennek oka talán az lehet, hogy valamelyik utazási iroda visszamondott egy nagyobb foglalást?

Ugyanez fordítva is meg szokott történni, a kihasználatlanabb járatokat gyakran ritkítják, azaz pl. a napi 2 gépből az egyiket törlik, vagy heti 4 gép helyett csak 3 marad. Ilyenkor átfoglalják a nem induló gép utasait a másikra, aminek az ára hirtelen a csillagokba ugrik; például a 4000 forintos jegyárból egy csapásra 70.000 forintos lesz. Könnyen lehet, hogy nagyobb árbevételt ér el a légitársaság adott útvonalon a kevesebb géppel, mint a többel.

Ha még nincsen meg a nyaralás úticélja, mindenképpen érdemes a fapados légitársaságok weboldalait böngészni!


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Pál Dobosi
Bejegyzések: 3
Csillagok: 0
Dátum: 2021.01.13.
László Németh
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.11.17.
Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.

Kapcsolat