Vissza

Liferay tartalom megjelenítő szűrése címkére

  Dániel Szabó

  2015.06.16. 17:07

Ha csak kicsit is ismerjük a Liferay portálrendszert, mint adminisztrátor, vagy fejlesztő, akkor nagy valószínűséggel találkoztunk már a Tartalom megjelenítő elnevezésű portlettel, amelyet beépítve megtalálunk mind a Közösségi, és mind az Üzleti verziókban.

Tartalommegjelenítés okosan, egyszerűen

A Tartalom megjelenítő széleskörű testreszabhatóságot biztosít, ezáltal dinamikusan jeleníthetjük meg a saját feltételeinknek megfelelő tartalmat. Tehát ha létrehozunk egy új, a kritériumoknak megfelelő bejegyzést, akkor a portletünk dinamikusan meg is jeleníti azt, akár az általunk megadott Alkalmazás megjelenítési sablont felhasználva.
A Tartalom megjelenítőnek megadhatóak címkék is, mellyel csak az adott címkével ellátott tartalmakat jeleníti meg. Ennek köszönhetően például egyszerűen létrehozhatunk egy olyan oldalt, amellyel csak az adott évre szóló tartalmakat jeleníthetjük meg. Figyelembe kell vennünk, hogy a Liferay rendszer szinte minden apró elemét testre lehet szabni, ezáltal az elérési jogosultságokat is sokféleképpen beállíthatjuk - amelyből néha adódhatnak problémák.

Az eset, amikor a túlzott testreszabhatóság problémát okoz

Egy konkrét problémát szeretnék felvázolni. A fentebb említett megoldást választva, ha létrehozunk egy oldalt egy Tartalom megjelenítővel, amelyen csak az adott címkével rendelkező tartalmakat jelenítjük meg, bejelentkezett felhasználóként szemlélve elégedetten hátradőlhetünk székünkben, hogy a Liferay tartalomkezelő rendszere megkönnyíti az életünket. Viszont ha kijelentkezünk, máris feltűnhet, hogy az előbb létrehozott remekművünk nem a beállított módon működik, a Tartalom megjelenítő nem szűr a címkére, és egyéb, más tartalmakat is megjelenít.

A probléma gyökere ott leledzik, hogy a Liferay a nem bejelentkezett felhasználókat egy bizonyos Guest szerepkörben kezeli, és alapértelmezetten nincs rá jogosultságuk, hogy megtekintsék az oldalon létrehozott kategóriákat. Ezt a problémát könnyen orvosolhatjuk, ha a Guest szerepkörnek a Szerepkörök beállítása, Engedélyek meghatározásánál felvesszük a Webhely adminisztráció, Tartalom, Címkék menüpont alatt szereplő két megtekintésre vonatkozó engedélyt.
Ha ezt megtettük, miután kijelentkeztünk, elégedetten figyelhetjük meg, hogy a már beállított Tartalom megjelenítő a helyes működést fogja produkálni.

 

A hibajelenségre a Liferay fejlesztő csapata is felfigyelt már, és az újabb verziókban (Liferay CE 6.2 GA3 valamint Liferay EE 6.2 SP10) kijavították a problémát, a Tartalom megjelenítő címkékre való szűrés megfelelően működik, ha nem bejelentkezett felhasználóként böngésszük az oldalunkat.


   

Megjegyzések
Új hozzászólás
Daniel
Nagyon jó írás!
Beküldve 2015.06.30. 12:22.

Blog kategória

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Bálint Mészáros
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2019.06.11.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2019.05.28.
György Retek
Bejegyzések: 11
Csillagok: 19
Dátum: 2019.05.14.
Kálmán Bohus
Bejegyzések: 3
Csillagok: 0
Dátum: 2019.04.29.
Tamás Molnár
Bejegyzések: 7
Csillagok: 11
Dátum: 2019.03.18.

Kapcsolat