Vissza

Önképzés távoli eléréssel, avagy e-learning és társai

  Emese Hlacs

  2019.12.03. 12:49

Napjainkban az emberek jó része számára az információszerzés első számú forrása az Internet, a felnövekvő nemzedékek számára pedig a tanulásnak is elengedhetetlen eszköze. A modern tanítási módszerekbe beépült a világháló használata, optimális esetben annak kreatív, de kritikus használata.  Ugyanakkor ma már alig van szakma, amiben az élethosszig való tanulás nem alapfeltétele a munkaerőpiaci biztonságnak. Az alkalmasság, értékesség meghatározója az adott foglalkozásban elérhető naprakész ismeretek megszerzése és hasznosítása. Fokozottan igaz ez a leggyorsabban fejlődő szektorokban, mint amilyen az információtechnológia.

Az IT területeken dolgozó szakemberek általában követik is a trendeket, munkahelyeik pedig igyekeznek gondoskodni munkavállalóik továbbképzéséről. Az igyekezet azonban legtöbbször kimerül belső tréningekben („egyik héten tanulom, másik héten tanítom”), fejlesztő cégek saját termékeihez kapcsolódó webinar-ok megnézésében, 1-2 napos workshopokban. Ezek hatékonysága pedig nem mindig megfelelő.

Másfelől a szakmai környezet változása az IT szektorban olyan gyors, hogy sokszor már nem elég egy adott területen továbbfejlődni, hanem területet kell váltani, sőt, szinte szakmát. Ezekhez a pályamódosításokhoz viszont sokan nem találnak olyan forrást, ami hatékonyan, relatíve gyorsan, mégis alaposan szolgáltatja a szükséges tudást vagy legalább annak magját. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a virtuális térben elérhető, tanulók ezreinek véleménye és saját tapasztalataink alapján is minőségi on-line oktatást nyújtó platformok képzéseinek bemutatásával.

 

Mit értünk online oktatás alatt? (online education, online learning, internet alapú tanítás/tanulás)

Az angol kifejezésből adódna az asszociáció, hogy tulajdonképpen távoktatásról vagy annak egy formájáról van szó. Ám Magyarországon ez kissé mást jelent. A Gábor Dénes Főiskola volt az első, amely komolyabb távoktatásos programmal jelentkezett kis hazánkban, és kiállva az idők próbáját, meghonosította a fogalmat és a rendszert. Lényege: a diákok önálló tanulómunkájára épülő, ugyanakkor a tanárokkal (instruktorokkal) rendszeres konzultációt, valamint régebben nyomtatott formájú, a modern időkben pedig az interneten elérhető tananyagokat biztosító képzés. A hagyományos levelező szakoktól általában a kontakt órák számában, azok céljában és jó esetben a modern informatikai megoldások nagyobb szerepében különbözik. A konzultációk nem „tömbösített tanórák”, inkább a tanulást segítő instrukciók átadására, illetve a tananyag önálló tanulmányozása közben felmerült kérdések tisztázására szolgálnak.

Ezzel szemben az online oktatásban a diák akár soha nem találkozik személyesen instruktorával, mind a tananyag, a tanárok és az „osztálytársak” is az információs technológiák biztosította alkalmazásokon és az interneten keresztül elérhetőek a hallgató számára. A tudás ellenőrzése, a „számonkérés” szintén így történik, sokszor – elsősorban az ún. MOOC-oknál (Massive Open Online Course) – a tanulók egymás munkáját ellenőrzik, pontozzák. Ezen felül régebben egyszeres és többszörös választásos tesztek szolgáltak a visszajelzésre, manapság egyre alaposabb módszerekkel és mesterséges intelligencia használatával egészen egyedi megoldásokat tesznek lehetővé a képzéseket biztosító platformok.

Ezek a képzések egyelőre kevéssé csatornázódnak be az iskolarendszerbe, bár az USA-ban egyre több MOOC nyújt olyan bizonyítványt (certificate), melyért a szolgáltató egyetem krediteket ismer el iskolarendszerű programjaikban. Másfelől világszerte egyre több egyetem „szervezi ki” az internetre egy-egy hagyományos tantárgyát.

 

Összefoglalva az online oktatás fő ismérvei:

 • Modern informatikai, audio-vizuális technológiák használata az oktatási tevékenység minden elemében: tananyag biztosítása, kapcsolattartás, tudás ellenőrzése és alkalmazása, projektmunkák  stb.
 • Személyes kontaktus szükségessége minimális vagy semmi (de nem kizárt: pl. sok MOOC-ra szerveződnek személyes találkozást biztosító meetupok, vagyis ezáltal olyan közösségek alakulhatnak, melyeket a tanulás vágya és nem a kötelessége hoz össze.)
 • A technológia fontos szerepe nem jelenti azt, hogy a hagyományos tanítási módszerek alapelemei elhagyhatóak lennének, a céljuk az elérhetőség biztosítása, és hogy több lehetőséget adjon a hallgatóknak a tananyag elsajátítására, ne kevesebbet).
 • Fogalmából adódóan az elsődleges feltétele az internetkapcsolat. Szerencsére a megfelelő sávszélesség már a világ jó részén elérhető és megfizethető.

 

Az online oktatásnak számos formája virágozik a skype-magántanároktól az egyedi szervezésű tanfolyamokon át aMOOC-okig. A MOOC-okat nevezhetjük közösségi tanulásnak: bárki számára elérhetőek az interneten keresztül, több intézmény – vagy akár magánszemély – indíthat kurzusokat egy közös oktatási technológiai platformon és rengeteg különböző tanfolyam elérhető akár százezrek, milliók számára.

Véleményem szerint ez az internet alapú képzési forma jelenti a műfaj csúcsát, mely, ha nem is váltja le a hagyományos iskolarendszert – kár is lenne, ha ez lenne a célja, - de komoly szerepe lehet annak kiegészítésében, elérhetővé tételében és a tudásalapú társadalmi fejlődésben. Éppen ezért a következőkben a MOOC-ok legismertebb, legminőségibb szolgáltatóit mutatnám be röviden.

A bemutatásra kerülő felületek közös jellemzői, hogy elérhetőek asztali számítógépen, laptopon, mobiltelefonon és tableten is. A tudást bármikor hozzáférhető és letölthető video-leckéken, teszteken, vizsga-feladatokon, házi feladatokon, projektmunkákon keresztül adják át; a tanulóközösség pedig zárt fórumokon keresztül tartja a kapcsolatot. A gyakorlati feladatmegoldáshoz távoli elérésű virtuális környezetek, laborok állnak rendelkezésre. A közösségi oldalak is egyre nagyobb szerepet kapnak rendszerben. A platformok használatához és a tanuláshoz technikai és tudományos támogatás is rendelkezésre áll. A szolgáltatók jórészt angol nyelvű kurzusokat kínálnak, ezek elvégzéséhez – illetve elkezdéséhez - kb. B1 szintű nyelvtudás szükséges. Mivel az informatika anyanyelve az angol, az abban dolgozóknak ez általában meglévő készség. Ugyanakkor a jó minőségű online tanfolyamok elvégzése erősen fejleszti a nyelvtudást is mintegy „mellékhatásként”.

A legtöbb képzés vagy ingyenes, vagy nagyon alacsony (pár tízezer) forintos összegért elérhető – utóbbi esetben valamilyen bizonyítványt is szerez a hallgató. Kivételt jelentenek a teljes értékű egyetemi végzettséget nyújtó “online degree program”-ok, ezek ára magyar szemmel igen borsosnak tetszenek (bár az amerikai, nyugat-európai hagyományos egyetemi tandíjakhoz képest sokszor jóval alacsonyabbak, az egyéb költségek – kollégium, utazás - megtakarításáról nem is beszélve). Talán a legfontosabb előny, hogy bár sok képzésnél vannak határidők, illetve csak adott időszakokban elérhetőek, ezeken belül teljesen a saját tempónkban és időbeosztásunk szerint haladhatunk, vagyis munka, család mellett is megoldható az elvégzésük.

 

Lássuk tehát a legfontosabb platformokat:

EdX

 • A Harvard University és az MIT által alapított és megalkotott platformon több, mint 20 millió hallgató regisztált már, a világ legjobb egyetemei és piacvezető cégek ajánlanak képzéseket a tudomány területeinek széles skáláján, azon belül az információtechnológia számos területén.
 • A képzések sokszor az egyetemek eredeti tananyagaival dolgoznak, vagyis a “távtanulók” ugyanazokat az ismereteket kapják egy-egy témában, amelyeket a helyben tanuló hallgatók is.
 • Több, mint 600 számítástechnikai és szoftverfejlesztői képzés elérhető a felületen.
 • Az ismeretek megszerzésének és igazolásának szintjei:
  • Courses: önálló tanfolyamok, amelyek általában alapismereteket nyújtanak egy adott témakörben.
  • MicroMasters Program: egyetemi szintű képzés, amely több kurzusból áll és szakmai fejlődésben, felsőfokú tanulmányok kiegészítéseként tehetnek jó szolgálatot.
  • Professional Certificate: szintén több rövidebb kurzust foglalnak magukba és speciális, naprakész tudást adnak adott szakterületen (ez hasonlít leginkább a céges továbbképzésekhez, mármint céljukat tekintve.)
  • Online Master's Degree: teljes értékű mesterképzés, teljesen online formában, de magyar szemmel nézve nem olcsó.
  • XSeries: egy-egy témában való elmélyülést, fejlődést szolgáló tanfolyam-sorozat.

 

Coursera

 • A Coursera szintén színvonalas egyetemi és céges képzéseknek ad otthont.
 • 2012-ben a Stanford University informatikusai és professzorai hozták létre.
 • 40 millió embert és 1900 céget érnek el világszerte.
 • A kurzusaik, programjaik havi előfizetési díjért elérhetőek, vagyis annyit fizetünk, amennyi időbe telik az elvégzésük – ez motivációnak sem rossz. Az előfizetési díj kb 50$ /hónap/program. 
 • Az ismeretek megszerzésének és igazolásának szintjei az EdX-hez hasonlóak:
  • Courses
  • Online Master’s Degree
  • Professional Certificates
  • MasterTrack Certificates

 

FutureLearn

 • A távoktatásban 50 éves nemzetközi tapasztalattal bíró, londoni székhelyű The Open University és a The SEEK Group hívta életre.
 • Egyetemekkel, kulturális intézményekkel és szakmai szervezetekkel együttműködve biztosítanak online tanulási lehetőséget 2013 óta.
 • Jelenleg 77 információtechnológiai képzés elérhető a kínálatukban.
 • Az ismeretek megszerzésének és igazolásának szintjei:
  • Short courses: rövid tanfolyamok speciális témában vagy egy nagyobb témakör bevezetőjeként.
  • In-depth online programs: egy-egy témában való elmélyülésre, továbblépésre adnak lehetőséget.
  • On-line degree: teljes értékű egyetemi képzés.

Az előbbiekben felsorolt felületek az online oktatás legszélesebb kínálatát és legmagasabb szintjét jelentik, de rajtuk kívül számos olyan forrás is elérhető a neten, amelyek kifejezetten vagy elsősorban IT-tudás, készség elsajátításában, fejlesztésében segíthetnek kezdőknek és szakembereknek egyaránt. Jobbára pár hetes, változó mértékben gyakorlati tanfolyamok keretében szerezhetők speciális ismeretek. A képzések alkotói, vezetői különböző szintű gyakorló szakemberek vagy szakemberek csoportja, nem akkreditált oktatási intézmények. Minőségben ennek megfelelően elég nagy a szórás, az árszabás viszont kedvező. Érdemes ugyanakkor előre elolvasni a tanfolyamokról írt véleményeket és megnézni a minta-leckéket.

 

A legismertebb szolgáltatók ebben a kategóriában:

Udacity: Ebben a kategóriában a legszínvonalasabb, tulajdonképpen virtuális iskola. Az instruktorok valóban tapasztalt, gyakorló szakemberek, a képzési kínálat széleskörű, naprakész, a platform is folyamatosan fejlődik.

Pluralsight:  Havidíjas, cégek is használják munkavállalóik továbbképzésére céges/intézményi eléréssel.

Lynda: A LinkedIn oktatási felülete, a Pluralsighthoz hasonló, de nem csak technológiai képzéseket kínál.

Udemy: tulajdonképpen bárki indíthat tanfolyamot a Udemy-n, ezért nagyon figyelmesen válogassunk a kínálatból, de vannak nagyon jó oktatók.

 

Reméljük, blogbejegyzésünk segítséget nyújt önmaguk vagy munkatársaik továbbképzését tervező partnereinknek.


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

László Németh
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.11.17.
Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.
Szilvia Tóth
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.14.

Kapcsolat