Vissza

Oracle BI (OBIEE) telepítése Windowsos laptopra

  György Retek

  2017.09.18. 16:00

Az OBIEE nagy teljesítményű riportoló eszköz nagyvállalati környezetbe szánva, képes a legkülönfélébb rendszerekből adatokhoz jutni, ezeket összevonni, feldolgozni, az eredményt böngészőn keresztül a hozzáférésre jogosult felhasználók számára elérhetővé tenni.

Ha OBIEE-vel kell komolyabban foglalkozni, érdemes lehet egy példányt teszt céllal feltelepíteni a laptopra, hiszen így bátran kísérlehezhet az ember, nem okoz zavart az élő rendszerben pl. ha átállítja a konfigurációs beállításokat.

Az Oracle BI telepítése nem egyszerű, jó néhány komponens kell együttműködjön, jelentős erőforrásigénnyel; Esetünkben Windows 7-es laptop a kiindulás, szükség lesz Weblogic szerverre és Javára, fel kell telepíteni ezeket – Java először, majd ezek tetejére lehet az Oracle BI-t feltenni; nem mindegy milyen verziójúak, együtt kell működjön a Weblogic és az Oracle BI. Több próbálkozást követően ezekkel sikerült:

fmw_12.2.1.0.0_infrastructure.jar

és

setup_bi_platform-12.2.1.0.0_win64.exe

Későbbi verziót nem sikerült feltelepíteni úgy hogy elinduljon, persze bármikor jöhet ki újabb változat, amivel sikerül a művelet. Az exe-t és a jar-t is cmd-ből érdemes telepíteni, amit adminisztrátorként futtatok. Ha nem így teszek, fura és érthetetlen hibákkal elszáll a telepítő, hiába van domainadmin jogosultságom a laptopon.

A BI telepítéséhez kelleni fog egy Oracle adatbázis szerver instance is, ezt a telepítő bekéri és ha nincs nem lép tovább. Létre fog benne hozni sémákat, és ezt később is használni fogja; viszont ez nem kell a laptopon legyen, elég ha eléri. Értelemszerűen admin account jelszóra szükség lesz.

A Weblogic szervert el kell indítani, ezután lesznek elérhetőek ezek a linkek, böngészőből:

        WebLogic Console

            http://gyretek-e5550.ixenit.int:9500/console

        Fusion Middleware Control

            http://gyretek-e5550.ixenit.int:9500/em

        BI Publisher

            http://gyretek-e5550.ixenit.int:9502/xmlpserver

        BI Analytics

            http://gyretek-e5550.ixenit.int:9502/analytics

Magukat a címeket a telepítő mondja meg, ezek a laptopomon lévő példányéi.

Ha fut a Weblogic szerver nagyjából 5 gigabájt memóriát elfoglal már üresen, és ebben nincs benne az adatbázis szerver, se a BI, se a böngésző amiből elérem. Legalább 16 giga RAM szükséges ahhoz hogy egyáltalán próbálkozni legyen érdemes, SSD sem árt.

Ezen kívül még telepíteni kell egy Oracle Bi Administration Toolt is, ez egy különálló program, ezzel lehet repository-t készíteni amit fetölthetek a szerverre, ezután a szerver webes felületén, böngészőből – mely a fenti alsó 2 linken érhető el – készíthető riport. Az Administration tool a kliensre települne egyébként is.

Az adatséma egy rpd fájl, az Administration tool-lal készíthető, így lehet feltölteni, a webes felületen nem lehet publikálni, lehetséges még az Administration toolt online kapcsolni a szerverhez, ekkor maga a tool fel tudja publikálni az elkészült riportot és a riport a szerveren tárolódik:

cd c:\Oracle4\Middleware\Oracle_Home\user_projects\domains\bi3\bidata\service_instances\ssi\metadata\datamodel\customizations

c:\Oracle4\Middleware\Oracle_Home\user_projects\domains\bi3\bitools\bin\data-model-cmd.cmd uploadrpd -I alma.rpd -SI ssi -U weblogic -P qwe12345

 

Természetesen ezeket a parancsokat a szerveren kellene kiadni, de most a laptop a szerver.

Ha ne adj isten eltér az OBIEE és az Administration tool verziója, ezt mondja (illetőleg nyilván rengeteg esetben mondhatja még ezt):

Operation failed.

An exception occurred during execution, please check

Meg kell keresni a megfelelő logfájlt, ez esetben c:\Oracle4\Middleware\Oracle_Home\user_projects\domains\bi3\servers\obis1\logs\gyretek_obieerpdpwdchg.log -ot, ebben benne lesz hogy pl

[2017-08-07T13:03:54.431+02:00] [OBIS] [NOTIFICATION:1] [] [] [ecid: ] [sik: ssi] [tid: 20a8]  [nQSError: 36010] Server version 354 cannot read the newer version 356 of the repository

A 354 amire hivatkozik 12.2.1.0.0-nek felel meg, nem nyilvánvaló. Van egy repository downgrade-elő program, de sajnos nem működött, vagyis külön figyelni kell rá hogy az Administration tool verziója egyezzen a szerverével, nem lehet a repository-t korábbi szerververizónál használni.

Fenti lépések után felkerült a laptopra egy teljes funkcionalitással bíró Oracle BI, egyedül teljesítmény szempontból marad el az "igazitól".

Amennyiben továbblépnél és szeretnéd ezekből a lehetőségekből a mindennapi munkában minél többet hasznosítani, keress fel minket az elérhetőségeink valamelyikén, és mi segítünk megtalálni azokat a területeket, ahol a legnagyobb üzleti hasznot realizálhatod egy ilyen eszköz használatával, természetesen szakmai támogatást nyújtunk a bevezetéshez


   

Megjegyzések
Még nincsenek hozzászólások. Légy első!

Címkefelhő

Legutóbbi bloggerek

Pál Dobosi
Bejegyzések: 3
Csillagok: 0
Dátum: 2021.01.13.
László Németh
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.11.17.
Bernadett Bertalanné Szemes
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.20.
Sándor Salamon
Bejegyzések: 1
Csillagok: 0
Dátum: 2020.10.14.
Adrienn Keszőcze
Bejegyzések: 2
Csillagok: 0
Dátum: 2020.09.25.

Kapcsolat