Az előző cikkben kiveséztük, hogy mi is az a Digital Experience. Most megnézzük, hogyan is formálódik át az e-kereskedelem a digitális átalakulás során. A trendekből az látszik, a digitális transzformáció előrehaladtával várhatóan fel fognak gyorsulni az innovációs ciklusok, gyakrabban lesz szükséges változtatni az aktuális stratégián. A változó igényekhez való adaptálódási képesség kulcskérdéssé kezd válni. Olyan ez, mint az evolúció. Aki nem tud alkalmazkodni a változó környezeti viszonyokhoz, az kihal. A koncepció persze nem új, hiszen a piaci verseny kicsit mindig erről is szól. Nézzük meg, mit is jelent ez az elektronikus kereskedelem esetében.

A e-kereskedelemnek hagyományosan két jól megkülönböztethető formája van. A hagyományos kiskereskedelem, amely közvetlenül az egyéni vásárlót köti össze a kereskedővel (B2C - Business to Customer) és az üzletek közötti kereskedelem (B2B - Business to Business). Természetesen, mivel a hárombetűs rövidítések korát éljük, léteznek még egyéb formák is (pl. B2G - Business to Government, vagyis az állami szektorban történő értékesítés, vagy a B2E - Business to Employee, azaz a munkavállalók felé történő értékesítés, de ezekről most nem lesz szó).

B2C (üzlettől vásárlóig)

Az e-kereskedelem ezen területén a transzformáció fő csapásiránya az MI (Mesterséges Intelligencia) által vezérelt automatizáció. Egy nem régi Gartner felmérés szerint a szervezetek egyre inkább felismerik az MI felhasználásának fontosságát. A válaszolók 59%-a szeretné stratégiáiba beépíteni az MI használatát, míg 49% már jelenleg is használ valamilyen automatizált megoldást.

Az egyik, egyre inkább elterjedő megoldás a B2C élmény átalakítására például a különböző hordható eszközök felhasználása. Jó példa erre a Princess Cruises hajótársaság. Ezek a 4-5 csillagos szállodának tekinthető hajócsodák már önmagukban is különleges élményt tudnak nyújtani, de a vásárlónak ugyebár sosem elég és azok is egyre jobb szolgáltatást várnak el a pénzükért, akik egyébként ezeket az utakat meg tudják fizetni. A Princess mindenesetre egy olyan innovatív megoldást vezetett be néhány hajóin, amely kombinálja a hordható technológiát és a Digital Experience portált. Az Óceán Iránytű (Ocean Compass) - ahogy a portált elnevezték - a vendégeken található hordható eszköz (Ocean Medallion) által szolgáltatott adatok alapján mesterséges intelligencia segítségével ajánl a helyzeteknek megfelelő és személyre szabott élményeket.

A B2C kereskedelmi forma, illetve vásárlási folyamat kapcsán egyébként felismerhető jó pár olyan pont, ahol a digitális transzformáció "bevezetésre" kerülhet:

  1. Az igény, illetve annak felkeltése - itt főleg marketing megoldásokra kell gondolni
  2. Informálódás - ez a keresési szakasz, hiszen ma már a legtöbben információt gyűjtenek, mielőtt vásárolnak
  3. Kiválasztás - alternatívák keresése és összehasonlítása
  4. Vásárlás
  5. Vásárlás utáni élmények

B2B (üzlettől üzletig)

A B2B értékesítés egyik megkülönböztető jellemzője - azon kívül, hogy általában nagyobb értékű termékekről beszélhetünk, mint a B2C esetében - a folyamatok komplexitása. Ez a kereskedelmi forma már eleve sokkal inkább testre szabott, mint egy B2C. Itt az eladott érték kevésbé egy polcról levehető tömegcikk, mint inkább egyedi igényekhez igazított szolgáltatás vagy termék. A döntési folyamatok egy vásárló cégnél sokkal hosszabbak - nem jellemző az impulzusvásárlás - és a döntési folyamatban gyakran többen is részt vesznek.

Az egyik megoldás, amely a digitális transzformációban jellemzően minden esetben valamilyen formában jelen van, az az elemzés, vagyis az elemző eszközök használata. B2B értékesítés során a vásárlók (ügyfelek) száma kisebb, de a legtöbb esetben ismertek, így a B2B esetében használt analitikus eszközökkel szemben kicsit mások az elvárásaink. Ezzel együtt azonban több mindenre is van lehetőségünk, hiszen több adatból tudunk dolgozni. Erről bővebben a következő cikkben lesz szó.

A B2B kapcsán használt tisztán kereskedelmi platformok jellemzően elég gyengén muzsikálnak a Digital Experience egyéb területein, mint például a tartalom kezelés. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az eladóknak több rendszert is össze kell kapcsolni, hogy a teljes vásárlói életciklust le tudják fedni. Éppen ezért a jövő digitális kereskedelmi platformjának nem csak a szorosan vett értékesítést kell támogatnia, hanem a Digital Experience egyéb területeit is, valamint képesnek kell lennie a folyamatosan fejlődő technológiák integrációjára, mint például a mesterséges intelligencia.

Létező megoldások

Léteznek természetesen megoldások elektronikus áruházakra, de a fentiek alapján az látszik, hogy ha jövőtálló megoldást vagy technológiát szeretnénk választani, akkor olyan terméket keressünk, amely a gyors változáskövetést és a kiterjedt testreszabást is lehetővé teszi.

Annak ellenére, hogy ma már viszonylag megszokott a neten való vásárlás, olyan megoldást webes áruházra, amely ezt a rugalmasságot képviseli, keveset találni. B2C kereskedelemre az egyik legnagyobb szabadságot biztosító megoldás a Magento. Talán nem véletlen, hogy nemrég az Adobe is szemet vetett rá és megvásárolta. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók többsége az új Magento verziók kiadásakor inkább verziót vált, mint terméket, ami azt mutatja, hogy általában elégedettek a termékkel. Ez a megoldás az alatta lévő PHP technológia következtében inkább talán kisebb vállalatok IT környezetéhez illeszkedik jobban.

Nagyobb vállalatok és főleg B2B modell esetében jó választás lehet a Liferay Commerce. Ez a termék szorosan integrált a cég egy másik termékével, a Liferay Digital Experience Platform-mal (Liferay DXP), amely gyakorlatilag teljesen lefedi az előző cikkben említett általános Digital Experience Platform által elvárt funkciókat. Ennek a megoldásnak a Magento-hoz hasonlóan az egyik erőssége a magas testreszabhatóság. Már az alap platform is igen jó keretrendszer szolgáltatásokkal és lehetőségekkel büszkélkedhet, és a Liferay Commerce ezt teljesen ki is aknázza.

Mindkét terméknek létezik nyílt forráskódú, ingyenes változata, de természetesen támogatást is vásárolhatunk mindkettőhöz. A említett megoldások közül a Liferay Commerce előnye még, hogy a gyártó nemrég rukkolt ki egy Analytics Cloud nevű megoldással, amely a fentebb is említett B2B elemzési folyamat támogatására lett kialakítva, és jól illeszkedik a platform és az áruház szolgáltatásaihoz.