A távolságtartás, a személyes kontaktus hiánya új kihívások elé állítja az embereket és a cégeket egyaránt. Ami eddig természetes volt, attól most hirtelen megfosztott minket egy nem várt biológiai veszély.

Szerencsére az informatikai eszközök révén fizikailag elszigetelve is kapcsolatban tudunk maradni barátainkkal, családunkkal és munkatársainkkal. Az olyan informatikai megoldások, mint a Teams vagy a Zoom lehetővé teszik, hogy a meetingek és tárgyalások, a mostani „karantén” idején is megtarthatók legyenek, igaz a virtuális térben. A cégeknek viszont olyan megoldásokra is szükségük lehet, amivel a kieső munkaerőt pótolni tudják, vagy a fogyasztás hektikussá válásából (pl. pánikszerű felhalmozás) eredő, megnövekedett munka terhelést ellensúlyozni tudják. Ilyen technológiai megoldás a szoftverrobotok használata.

Az IT szerepe a válság kezelésében

A COVID-19 vírus járvány hatása megmutatkozik a legtöbb makrogazdasági mutatóban, a gazdasági szervezetek tevékenységében és az egyén mindennapjaiban. Ez a válság viszont más természetű (reál gazdasági), mint a 2008-as (pénzügyi) volt és így a negatív hatások csökkentésére is más eszközöket lehet és kell bevetni.

Egy például háború okozta gazdasági válsággal ellentétben a kibocsájtás és fogyasztás szintjének visszaállása a megelőző időszak szintjére várhatóan jóval gyorsabban fog megtörténni, hiszen – elég csak annyi – hogy az erőforrásokban és termelő kapacitásokban nem történt – és ha az állam elvégzi rendfenntartó és egészségügyi szolgáltató funkcióját – nem is történhet jelentős kár. Persze strukturális (akár piaci) átrendeződésre a gazdasági alrendszerekben már most is láthatunk példát, elég csak az offline és online kereskedelem megoszlásának átrendeződésére gondolni.

A gazdasági szervezeteknek tehát egy ilyen helyzetben szükséges a rövid-, közép- és hosszútávú célkitűzéseit felülvizsgálni, a szükséges változtatásokra akcióterveket kidolgozni.

Rövid távon talán a legfontosabb cél a fogyasztói piacok megtartása, a mag és támogató funkciók fenntartása távoli munkavégzéssel, illetve a kieső emberi kapacitás pótlásával.

Közép távon több fogyasztói piacon átrendeződéssel lehet számolni, ezért fontos a piaci történések fokozott figyelemmel kísérése és az adaptációt segítő IT és egyéb eszközök implementációja.

Hosszú távon talán a legfontosabb cél a felkészülés a „business as usual” tevékenység folyamatosságának biztosítása járványok esetén is. Ennek eszköztára gazdag, de kiemelkedő a digitális transzformáció, aminek keretében a gazdasági folyamatok működéséhez szükséges információ digitálisan, földrajzi helytől függetlenül elérhető. Innen már csak egy lépés, hogy a gazdasági folyamat által felhasznált adat strukturált legyen, a folyamat lépései standardok és jól dokumentáltak, aminek hozományaként a formalizált feladatokat végző emberi és egyéb erőforrás könnyebben helyettesíthető, kiváltható akár szoftverrobotokkal is repetitív, manuális, nagy volumenű feladatok esetében.

A robotizált folyamat automatizálás (RPA) szerepe a válság kezelésében

RPA botok használatával biztosított a folyamatos munkavégzés, minimális ellenőrzést igényelve, hatékonyan követik a munkafolyamatot és segítik az emberek munkáját minden körülmény között. A bot folyamatosan dolgozik az irodai vagy virtuális számítógépen és távoli elérésen keresztül felügyelhető.

Habár mi is látjuk, hogy a járvány kapcsán sajnos történnek elbocsátások, az itt vázolt RPA megoldások egyáltalán nem az ilyen intézkedéseket segítik elő, épp ellenkezőleg, az RPA a megnövekedett feladatigény kezelésére ad jól méretezhető, rugalmas és könnyen használható megoldást a szolgáltatási szint fenntartása érdekében.

Egészségügy

Az egészségügyben az idő jelentőségét most értjük meg igazán, amikor minden perc számít, amit az egészségügyi dolgozók az adminisztráció helyett a betegek ellátására fordíthatnak.

Az RPA bot segítséget tud nyújtani a megnövekedett adminisztrációs terhek enyhítésében, úgy, hogy az ember helyett vagy az emberrel együttműködve végez el adminisztrációs feladatokat.

Az RPA bot el tudja végezni a fekvőbetegek kartonjainak és leleteinek digitális rendezését, a labor vizsgálatok eredményeinek gyorsabb kiértékelését, ezáltal felhívva a normálistól eltérő értékekre a kezelőorvos figyelmét, aki így hamarabb tudja a diagnózist felállítani és a kezelést elkezdeni.

Pénzügyi szolgáltatók

A pénzügyi szolgáltatóknak, azon belül is elsődlegesen a bankoknak, hitelintézeteknek a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatos igényekre, változtatásokra rövid távon fel kell készülniük. Ez jelentős kapacitás átcsoportosítással jár és kihívást jelent akkor, amikor a személyes ügyintézés és kapcsolattartás korlátozott.

Erre szintén megoldást tud biztosításani az automatizálás és az RPA, hiszen így a kialakított új folyamatokra nem kell minden humán erőforrást felhasználni, hanem digitális dolgozók is hadba vethetők, akik a már rutinszerű monoton munkákat elvégzik és az adatokat hibamentesen továbbítják a megfelelő társosztályoknak. Ezalatt az idő alatt a dedikált kapcsolattartó pedig több időt tud az ügyfeleire szánni és megfelelő, folyamatos tájékoztatást biztosítani.

Az iparági szakértők szerint a hitelezést már digitálisan végző bankok versenyelőnyben lesznek azokkal szemben, akik ezt a fejlesztést még nem végezték el, vagy elhalasztották.

A jelenlegi üzleti folyamatok modernizálásával/optimalizálásával és az RPA adta előnyökkel hatékonyabban lehet kezelni a nem várt eseményeket, például a fogyasztási hitelek és a várható gazdasági válság, recesszió során kialakulni látszó pénzügyi étvágy által generált megnövekedett fogyasztói keresletet.

HR folyamatok

Mivel a vírus gazdasági értelemben az emberi erőforrás feladatvégző képességét befolyásolja, ezért jelentős terheket ró a vállalatok HR funkciójára, jellemzően megnövelve a HR adminisztrációs feladatok erőforrásigényét. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy munkaszerződés tartalmának változása milyen adminisztratív terheket jelent egy olyan időszakban, amikor nehéz döntéseket kell meghozni és felelősségteljesen kell kifelé és befelé is kommunikálni.

Az RPA bot komplex döntésekkel nem boldogul, a vállalati HR kommunikációban sem erős, de hiba nélkül adminisztrál 0-24.

Képes például nagy mennyiségű, különböző formátumú elektronikus CVk kulcsszavak szerinti csoportosítására és mozgatására. Belső HR rendszerben lévő munka pozíció leírás alapján külső állásközvetítő rendszerbe álláshirdetést feladni. Megtanítható, hogy valamilyen trigger hatására vagy ütemezésre az általános HR rendszerben lévő releváns bért érintő változásokat átvigye a bérszámfejtő rendszerbe.

Az Ixenit szerepe a válság kezelésében

Az Ixenit sikeressége szervesen összefügg partnereinek sikerességével, így érdekünk, hogy partnereink is megismerjék az RPA nyújtotta lehetőségeket a válságkezelésben.

Hiszünk abban, hogy bizonyos új kihívásokra az RPA jó és költséghatékony megoldást nyújt.

Azon vagyunk, hogy folyamatosan bemutassuk az Ixenit facebook és linkedin oldalán azokat az RPA felhasználási eseteket, amiket az Automation Anywhere felhasználók bevezettek vagy terveznek bevezetni a válság hatásának enyhítésére.

Tanácsadóink és fejlesztőink készen állnak, hogy jelenlegi és új partnerinkkel közösen gondolkodva megtaláljuk azokat az üzleti folyamatokat, feladatokat, ahol az RPA lehetséges és gyorsan kivitelezhető.

Örömmel jelenthetjük, hogy bevezettük az „RPA Discovery” ingyenes szolgáltatásunkat, aminek keretében vállalatra szabott konzultációt biztosítunk az RPA felhasználási területek felderítésére és értékelésére.

Mindezekkel próbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy partnereink sikere révén előbb kilábaljon a nemzet- és világgazdaság a válságból és visszaálljon a növekedés.

  |

0.0