Az egyik legnagyobb kihívás, amivel a cégek rendszeresen szembesülnek - és BI feladatkör - a nagy mennyiségű, különféle rendszerekből származó egymáshoz lazán kapcsolódó adathalmazok feldolgozása. Könyvelés, termelés, beszerzés, értékesítés - sokszor teljesen eltérő informatikai háttérrel.

Az adatok összegyűjtése általában még könnyen megoldható (vagy már meg is oldott). A feladatot, a kihívást a beruházás büdzséjének előteremtése, a megfelelő BI platform kiválasztása, illetve annak implementálása jelentik, beleértve a dedikált erőforrások hozzárendelését, a szervezet hozzáigazítását, a dolgozók képzését. A legtöbb projekt itt szokott megakadni.

Tünetek, amik BI bevezetés hiányára utalhatnak:

  • a riportolás Excelben történik és sok időt vesz el,
  • az adatforrások adatvagyonának összeolvasztása problémás és időigényes,
  • az összegyűjtött, feldolgozott adatok nehezen hozzáférhetőek a szervezet tagjai számára, például mert olyan kulcsembereken keresztül történik, akiknek egyéb feladataik is vannak,
  • a valós idejű adatvizualizációra is igény lenne.

Ha ezekből egy vagy több teljesül, ideje elkezdeni tervezni az új BI projektet. Néhány kérdésre gyorsan választ kell találni:

  • Milyen gyorsan szeretnénk bevezetni a BI megoldást?
  • Milyen felhasználói körrel számolunk, minden részleg hozzáférjen-e a dashboardokhoz?
  • Fokozatosan történjen a felhasználók bevonása vagy egyszerre sok felhasználót vonjunk be?

Ezek a kérdések, és persze a projektre szánt költségvetés nagysága lehetnek a döntő szempontok a projekt tartalma tekintetében. Természetesen a tervezésre érdemes minél több időt és energiát szánni, hiszen ez sok stressztől és fölösleges körtől kímélhet meg!

A költségek négy nagy csoportra oszlanak:

  • szoftver licensz díjak,
  • hardver költségek,
  • implementáció, dolgozók oktatása,
  • későbbi support, szoftverkövetés díjai.

A rövid távon legkisebb költséget jelentő megoldás választása vonzó lehet, de könnyen visszájára fordulhat a dolog, az eredmény kevésbé kielégítő volta, illetőleg a később fellépő plusz költségek miatt.

A projekt scope-on túl érdemes áttekinteni, hogy a távolabbi jövőben milyen újabb igények várhatóak, a kiválasztott megoldás közelebb viszi-e a majdani igények kielégítésének lehetőségéhez is?

Gondoljunk csak bele, ha később új eszköz bevezetése válik szükségessé, mert a mostani projekthez kiválasztott környezet (habár „most és ide” még épp elegendő) mégsem lesz képes megfelelni a későbbi kihívásoknak, akkor már most megkérdőjelezhetjük a BI bevezetés észszerűségét ebben a formában.

Ezzel együtt érdemes lehet elgondolkodni egy rövid, 1-2 hetes projekten, ahol jellemzően egy adott problémára készül dashboard aránylag kis költségvetéssel, hiszen ez is nagy segítség lehet az adott terület számára, és felmérhető belőle egy nagyobb (jellemzően 3-6 hónapos) BI projekt létjogosultsága és várható hatása! Ráadásul az elkészült riport/dashboard később rátehető a majdan elkészülő adattárházra is, így része lehet a nagyobb projekt által elkészített rendszernek.

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy nincs új a nap alatt! Természetesen lehet kisebb és agilisabb projektekkel kezdeni a BI-jal való ismerkedést, ami gyakran nagyon jó „ötlet generátor” lehet egy arra nyitott szervezeten belül, ahol előzetesen felmérhetjük mit tudnánk ebből kihozni. Az éles bevezetés azonban már más!

Bár egy BI projekt nem feltétlenül jelent akkora kihívást a szervezetek számára, mint egy integrált rendszer bevezetése, de akkor is azonos a szervezetet, és az eddigi napi rutint érintő változás! Emiatt csakis akkor érdemes belekezdeni, amikor már kész tervünk van arra vonatkozólag mi a célunk, kiket fogunk bevonni és tudjuk, hogy ők is elkötelezettek a projekt iránt.

Persze merjünk belevágni, mert egy jól sikerült BI bevezetése után a döntéstámogatás egy minden eddiginél hatékonyabb, és informatívabb eszközével leszünk gazdagabbak, ami hatalmas előnyt jelent a mai, felgyorsult világban! De ne feledjük, mint minden más üzleti döntés során, sok időt, pénzt és - egy esetlegesen félbemaradt bevezetés esetén - kellemetlen perceket is spórolhatunk meg magunknak, ha körültekintően járunk el!

Ma már bárkinek elérhető a lehetőség, hogy a legmodernebb eszközöket használja, az ezekhez szükséges tudáshoz és know-how-hoz hozzáférjen. Ezen pedig tényleg nem érdemes spórolni, hiszen a végén sokszorosan megtérül!