A vállalkozások nagyobb része használ valamilyen ERP rendszert. Ezek lehetnek egészen egyszerű dobozos termékek, amelyek csak a kimenő és bejövő számlák kezelésére alkalmasak, vagy házon belül fejlesztett egyszerűbbnek induló, majd organikusan fejlődő, egyre komplexebbé váló megoldások, valamint a nagyobb vállalatok számára készült robusztus, skálázható moduláris rendszerek.

Amennyiben az ERP rendszerek jövőjét szeretnénk egy kicsit vizsgálni, akkor célszerű ez utóbbiakat szemügyre venni, mivel ezek a megoldások a legteljesebbek és az utóbbi idők piaci trendjei alapján elérhetők már az SME-k számára is.

A tradicionális, nagy ERP fejlesztő szoftvercégek közül szinte az összes egy átállási folyamaton megy éppen keresztül, aminek a végeredménye egy olyan megoldás csomag lehet, amivel mind a gyártó, mind a felhasználó egyaránt nyer.

A következőkben azt járnánk körül, hogy a modern ERP rendszerek területén milyen folyamatok zajlanak jelenleg, milyen trendek, változások várhatók, és ezek hogyan hatnak a felhasználókra és a piacra.

Cloud alapú ERP-k

A cloud alapú ERP-k elterjedésének a folyamata amilyen lassan indult, annyira felgyorsult az elmúlt pár évben. A gondolat, hogy a jelenleg használt rendszereket egy vállalat lecserélje valamilyen felhő alapú megoldásra, már kezd általános gyakorlattá válni. Ezek a rendszerek eleinte egy-egy területre fókuszáló és így könnyebben, kisebb kockázattal bevezethető rendszerek voltak, mint például a SalesForce, a Taleo és egyéb HR megoldások. Jelenleg pedig már az összes nagy klasszikus ERP szállító áthelyezte a fejlesztéseinek a fókuszát a cloud alapú ERP-k irányába. Ennek a főbb okai viszonylag könnyen megérthetők:

  • A rendszerek bevezetése nem igényel egyszeri nagy befektetést tárgyi eszközként a cégek részéről, hanem operatív költségként lehet vele tervezni és a megtérülésük is könnyebben kalkulálható.
  • Skálázhatósági oldalról csak a felhasználói létszámot kell az előfizetésekben lekövetni, nem igényel külön beruházást hardver oldalon az esetlegesen szükséges nagyobb szerver vagy tároló egység.
  • Az új modulok bevezetése esetén nem kell telepítéssel foglalkozni, ezek használatra készen megjelennek az új előfizetésekkel.
  • A licenszekkel kapcsolatos kérdések - mivel az üzemeltetés a szoftver gyártónál van - sokkal tisztábbak, egy-egy audit során nem érhetik meglepetések a felhasználókat.
  • Nincs verzióhoz és üzemeltetési környezethez kötöttség, mint az on-premise verzióknál, ahol egy-egy verzióváltás gyakran hosszú előkészítést, tervezést igényel, illetve a kivitelezés is meglehetősen költség- és erőforrás igényes lehet. Ennek következtében sok felhasználó inkább marad régebbi verzióknál, így megfosztva magát az új funkcióktól és az ezekkel járó versenyelőnyöktől. A verzióváltás elmaradása miatt többen használnak már a gyártó által nem támogatott és biztonsági szempontból is kockázatos, elavult verziókat.
  • A fentiek miatt az IT költségek mind hardver-, mind üzemeltetési oldalon jelentősen csökkennek, a rendszerekkel kapcsolatos kiadások kiszámíthatóbbak és egyenletesebb terhelést jelentenek a cégek számára.
  • A hardver és üzemeltetési környezet kiesésével a robusztusabb megoldások elérhetővé váltak az SME-k számára is, ami a piac folyamatos bővülését hozza magával.

Folyamat alapon szerveződő rendszerek

Az ERP piac átalakulása nem csak az értékesítési és üzemeltetési oldalon indult meg. A nagy szoftvergyártók rájöttek arra, hogy az on-premise rendszereik finomítgatása és fejlesztése közben rendkívül sok olyan piaci megoldás született, amelyek a változó gazdasági és szociális folyamatok következtében kialakuló niche piacok betöltésére törekednek. A monolit rendszerek csiszolgatása mellett ezekre az új folyamatokra nem maradt idő reagálni, így a hagyományos ERP rendszerek fejlődésben bekövetkezett egy kis megtorpanás. Az erre adott válaszlépés a kisebb rendszereknek a felvásárlása és integrálása, amely jelenleg is zajlik a piacon. Azon lehet vitatkozni, hogy ez a lépés mennyire helyes vagy nem helyes, de az kimondható, hogy egy-egy piacképes megoldás jobb helyen van egy tőkeerősebb, nagy vállalat kezében, valamilyen csomagba integrálva, mint egy olyan fejlesztőcég kezében, aki ezt a megoldást önálló termékként tudná szállítani. A modern ERP rendszereknél gyakoribbak az új verziók, így egyenletesebb a fejlődés.

A belső fejlesztések és a felvásárlások következtében a nagy gyártók ERP rendszereinek kínálata már rendkívül sok modult tartalmaz. Az áttekinthetőség érdekében a gyártók már nem is annyira modul, hanem megoldás alapon értékesítenek, és a licensz csomagok a gazdasági folyamatok/területek lefedésére irányulnak.

Az így kialakult egységes platformon futó nagy rendszerek - mivel lefednek minden területet - külső rendszerek nélkül is kínálhatnak komplett informatikai megoldást a gazdaság szereplőinek, amivel a következő előnyök járnak:

  • Adatbiztonsági oldalról: zárt rendszerek jönnek létre, ezért csökken annak a lehetősége, hogy valamilyen integrációs pontnál sérülhetnek a biztonsági követelmények.
  • A folyamatok egy egységes rendszeren belül zajlanak, így nem kell az integrációval és annak következményeivel, karbantartásával foglalkozni.
  • Az integrált rendszer miatt könnyű, átfogó, egységes, akár azonnali elemzéseket lehet kapni a vállalatról.
  • A törzsadat kezelés lényegesen egyszerűsödik, mivel nincs szükség a rendszerek közötti szinkronizálásra.
  • A gazdasági fejlődés által igényelt új funkcióknak megfelelően a vállalat alkalmazás csomagja könnyen bővíthető és nem kell az integrációs, üzemeltetési kérdésekkel IT oldalon foglalkozni.

A cégek nagy többségénél természetesen lehetnek olyan egyedi folyamatok, szakmai rendszerek, amelyekre nincs megoldás a portfóliókban. Ezeket javasolt inkább megtartani és a folyamatok újra tervezésével az integrációs pontok egyszerűsítésére törekedni. Egy bevezetési projekten a kényszermegoldások létrehozása egyik félnek sem lehet érdeke.

Bevezetési és használati kérdések

A modern ERP rendszerek nagy rugalmasságot kínálnak a folyamatok lekövetésében, de azért nem nyújtanak minden kialakult vállalati gyakorlatra megoldást. Ezek a rendszerek sok-sok év folyamatos fejlesztésével és rengeteg ügyfél tapasztalata alapján készültek, így az általuk támogatott folyamatok nagyon kifinomultak és a legjobb gyakorlati használaton alapulnak.

A bevezetés során javasolt az ügyfeleknek nyitottan hozzáállni a felkínált megoldásokhoz és az ERP rendszer kínálta folyamatokhoz, mivel ezek gyakran jelenthetnek akár versenyelőnyt is. Ehhez mindenféleképp változtatásokra nyitott vezetőségre van szükség, akik képesek támogatni a folyamatok átalakítását és folyamatos változás követéssel kezelik a projektet. Természetesen a management hozzáállás mellett fontos olyan felhasználókat is találni a projektszervezetben, akikben megvan a rugalmasság és az elkötelezettség, amik elengedhetetlenek a sikeres bevezetéshez.

A modern ERP rendszerek bevezetése során az alapfolyamatok viszonylag gyorsan beállíthatók, viszont a mindennapi használat és a folyamatok jelentősen eltérhetnek az ügyfelek által addig megszokottaktól, ezért nem célszerű a hagyományos vízesés modellt követni a projekt során. A javasolt módszertan valahol a hagyományos modell és az agilis módszertanok (pl. SCRUM) között helyezkedik el. A projekt keretein belül a bevezető cég több iterációban mutatja be a felhasználónak a megoldást és ennek során közelednek egy olyan eredmény felé, ami találkozik a projekt elején meghatározott felhasználói célokkal. Az iterációs körökben bemutatott verziók egyre pontosabban teljesítik ezeket a célokat, míg a folyamat végén elő nem áll egy olyan változat, ami már az ügyfél szerint végfelhasználói tesztre bocsátható. A modern beállítási lehetőségeknek és a kezdetektől együtt kialakított folyamatoknak köszönhetően a bevezetés - kellően nyitott hozzáállással - lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos ERP rendszerek esetében.

A modern ERP rendszerek egyik fő sajátossága, hogy rendszeres és meghatározott ciklusokban frissülnek. Ezek a frissítések a szokásos hibajavítások mellett jellemzően új funkciókat is jelentenek. Az állandó változás az ügyfél oldaláról is megköveteli, hogy minden frissítés esetén egy előzetes teszttel meggyőződjön arról, hogy a rendszerben bevezetett folyamatok az új verzióban is ugyanúgy működnek. Amiatt is fontos az új verziók előzetes tesztelése, mert ezek hozhatnak új megoldásokat vagy kezelhetnek már meglévő problémákat.

A modern ERP rendszerek egyik fő sajátossága, hogy az adatkinyerésre rengeteg opciót kínálnak. Ezek a funkciók felhasználóbarátok, a legtöbbje minimális technikai tudással kezelhető és új riportok, lekérdezések, grafikai megjelenítések hozhatók létre. A fejlődés nem csak riporting, hanem integrációs, rendszerbővítési oldalon is tapasztalható, mivel sok olyan megoldás született, amelyek low-code szemléletűek, és tényleges programozói tudás nélkül is sok mindent meg lehet oldani bennük grafikus felületeken keresztül.

A hab a tortán

A fentiekben részletezett előnyökön kívül a modern ERP rendszerekre történő átállás azért is javasolt, mert a legtöbb gyártó már ezekbe fektet csak energiát és az újabb fejlesztések is csak itt lesznek elérhetők. A rendszeres frissítéseknek köszönhetően az új gazdasági trendekre adott informatikai fejlesztések egyből elérhetők lesznek a felhasználók számára. Emellett van több fejlődési irány, amelyek komoly versenyelőnyt jelenthetnek minden vállalkozás számára:

  • Teljeskörű mobil alkalmazás integráció. Ezekre már az on-premise rendszerek zömében is voltak megoldások, de a modernebb ERP rendszereknél ez már alapkövetelmény.
  • AI, Machine Learning megjelenése a vállalati folyamatokban. Ezeknek az előnye nyilvánvaló lehet minden felhasználó számára, mivel ezekkel a megoldásokkal a folyamatok jelentősen felgyorsulhatnak, illetve a döntés előkészítés is egyszerűsödhet (pl. egy optimális út megjelölésével).
  • Webshop-ok megjelenése: A modern ERP-k elválaszthatatlan része a webshop, ahol a felhasználók rákereshetnek megoldásokra, amelyek egy-egy adott problémához (pl. hiányzó funkcióhoz tartozó alkalmazás kiterjesztés, integrációs megoldás) tartoznak és ha valaki korábban ezt a problémát már megoldotta és elérhetővé tette, akkor innen telepíthető - néha akár extra költség nélkül is.
  • Közösségi szemlélet: A modern ERP-k egyik nagy erőssége, hogy a releváns területek (HR, marketing, értékesítés) alapból integrálhatók a modern social platformokkal. Az előzőek mellett a közösségi szemléletet támogatják olyan felhasználói, szakértői csoportokkal is, amelyek az ERP-k köré épülnek és segítik a felhasználókat a mindennapi használatban.
  • Modern technológiai megoldások megjelenése az ERP-kben. A mai trendek közül mindenhol megjelent már az IOT integráció, a blockchain használatának a lehetősége. A modern ERP-k folyamatos fejlődésére tekintettel a vállalatok biztosak lehetnek benne, hogy egy ilyen megoldás választásával folyamatosan lehetőségük lesz elérni a legmodernebb, aktuális trendeknek megfelelő megoldásokat.

  | |

0.0