Az Ixenit csapata múlt héten tartotta első automatizációval kapcsolatos webinárját, melyről szeretnénk összefoglalót adni azoknak is, akik nem tudtak részt venni az előadásokon.

A webinárra elsősorban olyan IT szakembereket vártunk, akik RPA-val foglalkoznak, vagy tervezik, hogy belekóstoljanak a robotizált folyamatautomatizálás világába.

Szakmai előadóink kétféle RPA platformmal is dolgoztak, egy-egy use case-t mutattak be a két piacvezető - a UiPath és az Automation Anywhere - eszközeivel.

A résztvevőknek lehetőségük nyílt közelebbről is megismerni a két platform sajátosságait, betekintést nyerhettek a különböző felületekbe.

A use case-ek bemutatása során látható volt, hogy az RPA milyen jól együtt tud működni különböző szoftverekkel, illetve kiderült, hogy a meglévő hardver és szoftver infrastruktúra jelentős módosítására sincsen szükség, elég volt csak robot felhasználókat létrehozni.

Az RPA kiemelkedő előnye, hogy gyorsan implementálható, kis komplexitású automatizációk akár 1 hét alatt éles üzembe tehetők, ez igaz volt a bemutatott példákra is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyamatautomatizáció legfontosabb kritériumát, miszerint akkor lehet és érdemes automatizálni egy folyamatot, ha az gyakran fordul elő és standard, azaz mindig közel azonosak a folyamat során végrehajtott lépések.

Mindkét use case esetében ilyen folyamatok automatizálása történt, illetve mindkét esetben elektronikusan olvasható, strukturált input adatokkal dolgoztak a szoftverrobotok.

Oracle Fusion-ben kiállított kimenő számla feltöltése NAV XML készítő rendszerbe UiPath RPA-vel

Az elsőként bemutatott automatizációs példában a szoftverrobotnak az Oracle Fusion felhő alapú vállalatirányítási rendszerben kiállított számlák tartalmát kellett letöltenie, majd feltöltenie az eSzámlacentrum rendszerébe, hogy az a megfelelő NAV XML file-ok létrehozása után továbbítsa a számlák tartalmát a NAV felé, ezzel teljesítve az online adatszolgáltatási kötelezettséget.

A megoldás során a robot először belép az Oracle Fusion ERP rendszerbe, ott megadott paraméterek alapján riportot kérdez le a számlákról, majd a riport formázása után letölti a megfelelő számlaképeket. A letöltést követően feltölti azokat az eSzámlacentrum rendszerébe, mely rendszer létrehozza a megfelelő NAV XML file-okat és egy integráción keresztül továbbítja a NAV rendszerébe.

Az RPA folyamat ellenőrzi a számlakép feldolgozásának és a NAV-nak való továbbításának sikerességét.

A fejlesztő elmondása alapján a fejlesztés egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy a számlaképeket különböző időintervallum alatt dolgozza fel az eSzámlacentrum, így a folyamatnak bizonytalan ideig kellett várnia. A bizonytalanságot a megfelelő aktivitásokkal (Find Element, Element Exists) és paraméterezéssel (Wait Before, Wait After) lehetett kiküszöbölni.

Ez az automatizáció UiPath RPA platformmal valósult meg.

Napi árfolyam betöltés Oracle Fusion rendszerbe, Automation Anywhere RPA rendszer segítségével

A második példában egy igazán valós igényt kiszolgáló megoldást mutattunk be: napi deviza árfolyamok betöltését egy vállalatirányítási rendszerbe.

Az automatizáció során a robot segítségével lekértük a friss árfolyamokat az MNB oldaláról, majd betöltöttük azokat az Oracle felhő alapú vállalatirányítási rendszerébe.

Ebben a mintapéldában azt a jellemző import folyamatot mutattuk be, amikor az Oracle Fusion ERP rendszerbe kívülről szeretnénk adatokat bevinni, de arra REST API-n keresztül nincsen mód. Ehelyett egy Excel sablont kellett használni, mely egy add-in-nel kapcsolódik a Fusion rendszerhez és egy adott táblába (a példánkban a napi árfolyamok táblázatába) szúr be új sorokat.

A fejlesztő szerint a példafeladat kihívásai elsősorban az add-in helyes kezelése, valamint a precíz navigáció megvalósítása volt a Fusion böngészős felületén.

A webinár teljes felvétele, s ezzel az előadások anyaga YouTube csatornánkon érhető el.

Az RPA-ról még több információ megtalálható az rpa.ixenit.com-on!

A jövőben is szeretnénk hasonló, online előadásokat tartani mind a szakmai, mind pedig az üzleti közönségnek. Szívesen vesszük a témajavaslatokat!

Ha a körülmények is engedik, tavasszal pedig már személyesen, a Graphisoft parkban található irodánkban is várjuk majd az érdeklődőket.