A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás napjaink két húzó szava. Hogy miért, arról talán már mindenki hallott, vagy olvasott valahol. Egy biztos, ez a trend a BI eszközök piacát sem hagyja, hagyhatja érintetlenül, hiszen ezen a területen is adja magát az ilyen típusú megoldások felhasználása az eddigi lehetőségek kibővítésére.

A Power BI egy nagyszerű eszköz arra, hogy a riportok és az irányítópultok alapján minden felhasználó jobb döntéseket hozhasson, és a döntéshozatal minél gyorsabbá váljon.

Viszont sok esetben ez okozza a problémát is. Ugyanis nem csak az információ hiánya, de gyakran a bősége is gondot okozhat: nem elég csak előállítani azt, értelmeznünk is tudni kell.

Ez az pont, ahol az mesterséges intelligencia funkciók a segítségünkre lehetnek. Automatikusan szűrik az adatokat, segítenek felfedezni, megérteni a kapcsolatokat és megbecsülni a jövőbeli értékeket.

Azonban ezek a technológiák nagyon költségesek, ha testre szabott megoldásként akarjuk elérni őket. 

Szerencsére egyre több mesterséges intelligencia funkcionalitás jelenik meg a BI eszközökben, így a Power BI-ban is, amelyek ha nem is egyénre szabottan, de egy jó hatásfokkal mindenki számára alkalmazható formában kínálnak ilyen típusú megoldásokat.

Ezek a képességek a Power BI-ban természetesen nem előzmény nélküliek. Eddig két ilyen jellegű funkcióval találkozhattunk, az úgynevezett Q&A funkcióval (bizonyos keretek között, úgymond természetes nyelven kérdéseket feltéve tudunk létrehozni vizualizációkat), és a Quick Insighttal (statisztikailag is értelmes adatkészleteken lehetséges automatikus elemzések készíttetése a Power BI megoldásával).

Nemrég ezeknek a lehetőségeknek a bővítését jelentette be a Microsoft, olyan funkciókkal, mint:

  • a képfelismerés és a szövegelemzés
  • az adatainkat legnagyobb mértékben befolyásoló, kulcs tényezők azonosítása
  • gépi tanulási modellek használata közvetlenül a Power BI-ból
  • az Azure Machine Learning integrálása.

Természetesen ezek az új funkciók továbbra sem igényelnek kódolást, hanem az eddig megszokott egyszerű, de hatékony módon nyújtanak lehetőséget az adataink még jobb megismerésére.

De lássuk közelebbről is az újdonságokat!

A képfelismerés és szövegelemzés az Azure Cognitive Services-t használva képes még több információt kinyerni az adatainkból. Ahogy a neve is mutatja objektumokat tud automatikusan azonosítani a betöltött képeken, szövegben felismerni a nyelvet, kulcsszavakat azonosítani, illetve a szöveg tartalmát elemezve megmondani például, hogy egy szöveges értékelés negatív, vagy pozitív kicsengésű-e?

Aki szerette volna már elemezni mondjuk egy webshopban a vásárlói visszajelzéseket, annak nem is kell magyaráznom ennek a dolognak a jelentőségét!

A kulcs tényezők azonosítása is egy nagyon hasznos képesség. Lényegében arról van szó, hogy segítségével egy kiválasztott értékre, KPI-ra vonatkozóan meg tudjuk határozni azokat a befolyásoló tényezőket, amelyek hatással voltak az alakulására. Egyszerűen végignézi az adatainkat, megkeresi a releváns részeket, majd rangsorolja azokat a relevanciájuk alapján.

De aki a fentieknél személyre szabottabb megoldásokra vágyik, annak sem kell aggódnia, mert számára is van két újdonság!

Egyrészt lehetőségünk nyílt saját gépi tanulási modellek létrehozására a Power BI keretein belül. Ez a megoldás az Azure Machine Learning-re épül, de egy egyszerűsített, könnyebben kezelhető formában kínál lehetőséget saját modell létrehozására. Ezzel elsősorban nem a fejlesztőket és az adattudósokat célozza, hanem arra szeretne megoldást nyújtani, hogy a gépi tanulási módszerek bárki számára használható formában elérhetőek legyenek. Ennek megfelelően a könnyen kezelhető, pár kattintással létrehozható modellek előtt nyitja meg az utat.

Természetesen nem lenne teljes a kép, ha pont a téma szakértőire nem gondoltak volna, így az adattudósok számára is találunk egy izgalmas új lehetőséget, mégpedig az Azure Machine Learning modellek Power BI-ba történő integrálását. Ezzel az új funkcionalitással megnyílik az út, hogy az adattudósok az általuk létrehozott modelleket megosszák az elemzőkkel úgy, hogy az a Power BI-ból lesz elérhető számukra. Így a közös munka egy teljesen új szintre és sebességre emelhető.

Nos, ezek lennének azok a funkciók, amelyekkel érdemes lehet megbarátkozni, ha szeretnénk az eddigi lehetőségeinket egy teljesen új irányba kibővíteni. Segítségükkel a Microsoft egy nagyon izgalmas, és a jövőt is jó eséllyel meghatározó technológiát hozott mindenki számára kézzel fogható közelségbe!