A globalizáció jótékony hatással van az operajátszásra, hiszen a műveket jellemzően eredeti nyelven adják elő, így – szemben pl. a prózai színházzal – a művészek (énekesek, zenészek, karmesterek) könnyen boldogulnak más nyelvterületeken is,  és mivel a legnagyobb társulatoknál gyakran az angolt használják belső kommunikációra is, így gyakran társulatok tagjai illetve a vendégművészek a világ minden tájáról érkeznek és működnek együtt világszínvonalú produkciókat hozva létre.

A jelentősebb operaházak, színházak száma közel ezer, a művészek száma nagyságrendekkel nagyobb. Hogy találják meg egymást? Itt jön a képbe a BI. Készült egy adatbázis – illetve weblap, www.operabase.com – mely a 90-es évektől követi az operaelőadásokat, fesztiválokat, összességében kb. félmillió előadás adatait tartalmazza. Ki mikor hol mit énekelt, mi volt az előadás adott este adott színpadon, ki rendezte, stb.

Figyelemre méltó értéket képvisel egy ilyen adatbázis, hiszen amellett hogy a rajongók nyomon követhetik a kedvenc énekesük fellépéseit, megtudhatják hogy mikor hova érdemes utazni előadásra, igazi értéket az intendánsok, koncertszervezők és persze maguk a művészek számára képvisel az oldal: Minden adat egy helyen, könnyen kereshető, sőt, a színházak mellett a művészekhez illetve menedzsereikhez is található kapcsolat, így ha egy produkciót állítanak össze könnyen megkereshetők az adott szerepre ideális jelöltek. Érték éppen itt van egy ilyen adatbázisban.

További érdekesség a nagyközönség számára a statisztikai rész, megtudható hogy mely országokban népszerű ez a művészeti forma (Magyarország nagyon előkelő helyen van) illetve hogy mely darabok a legnépszerűbbek, leggyakrabban játszottak. A kb. 30 legnépszerűbb opera elviszi az előadásszám több, mint felét; miközben 2-3000 opera van előadáson valahol a világon. Még érdekesebb, hogy a II. világháború után nem írtak olyan népszerű operát amely bekerülne az 50-es listába, a legnépszerűbb művek mind legalább 100 évesek, a Puccini Turandotja az egyetlen kivétel. Verdi Traviata-ja a legtöbbet játszott, ebben az évadban az összes előadás bő 4%-a Traviata, ami  4162 előadást jelent 889 féle rendezésben. Ezzel szemben a ma élő szerzők operáit 8000 alkalommal játszották mindösszesen, 1200 különböző mű előadásszáma ennyi. Három szerző is van akinek a műveit ennél többször játsszák, Verdi, Mozart és Puccini, vagyis ők külön-külön több figyelmet kapnak mint a teljes kortárs paletta.  Jól mutatja ezt az eltolódott értékrendet, hogy habár az egyik leggyakrabban játszott kortárs operaszerző magyar (Eötvös Péter), nevét itthon se igen ismerik.

 

0.0