Munkám során gyakran találkozom emberekkel, akik akkor ismerkednek az RPA fogalmával és értelmezést segítő kérdéseket tesznek fel. Ezek sokszor olyan válaszokat szülnek, amikre magától nem is gondolna az ember.

Gyakran kérdezik meg, hogy ezt úgy kell-e elképzelni, mint egy Excel makrót. Az analógia nem rossz, de az RPA nem csak Excelben működik, hanem bármilyen olyan alkalmazásban, aminek van felhasználói felülete (Vagy API-ja, de az szűkebb halmaz.)

Az is sokszor fel szokott merülni, hogy miben más ez, mint egy „Workflow” szoftver. Helyben is vagyunk! Itt érdemes kicsit körüljárni, hogy mit értenek ma a vállalati szoftver piacon BPM, BPMS, BPA és RPA alatt. 😀

Business Process Automation (BPA)

BPA alatt általában olyan módszereket értenek, aminek célja az üzleti folyamatok áramvonalasítása, hatékonyabbá tétele automatizációval. A módszerek tulajdonképpen változatos IT alkalmazások (pl. Oracle Integration Cloud, Microsoft Power Automate, Monday, Webcon) és eszközök (pl. Visual Basic for Applications), amiknek segítségével az üzleti folyamatok hatékonyságát, eredményességét, agilitását vagy megfelelőségét (compliance) javítani lehet.

Business Process Management (BPM)

A BPM alapvetően egy menedzsment megközelítés, aminek kulcsa a folyamatos üzleti folyamat fejlesztés az Előrelátás-Tervezés-Modellezés-Végrehajtás-Monitorozás-Opltimalizáció-Újratervezés lépéseken keresztül. Az eszköztár bőséges, vannak modellező szabványok (pl. BPMN, UML), folyamat fejlesztési módszertanok (pl. 6sigma) és rengeteg IT eszköz (BPM Systems - BPMS) érhető el a piacon. (A szoftvereket egyébként csak simán BPM-nek szokták hívni.)

Ma egy magára valamit is adó BPM szoftver no-code és low-code UX-et követel meg, mivel az üzlet használja fel. Ha minden iterációba be kell vonni az IT-t, akkor az pont az olyan nagyobb vállalatokat gátolja a szemlélet és a szoftver nyújtotta lehetőségek kiaknázásában, akik a legtöbbet nyerhetnének rajta. Általában egy BPM szoftver funkcionalitásába tartozik:

  • Business Process Modelling

  • Form Builder

  • Workflow Engine

  • Access Control

  • Reporting and Analytics

Az olyan szoftver óriások, mint az Oracle, Microsoft, SAP rendelkeznek saját megoldással, ami ellátja egy BPM szoftver funkcióját, és nagyon jól működik együtt az ökoszisztéma más szoftvereivel. Az Oracle Integration Cloudja például magát Modern BPM-nek mondja (MBPM? 😀), igyekszik a workflow-t átvinni az egész SaaS kínálatán, és sok konnektora van third-party szoftverekhez, köztük RPA szoftverekhez is. Nem véletlenül.

Robotic Process Automation (RPA)

2020-ban a vezető RPA platformok (Automation Anywhere, UiPath) rendelkeznek saját vezénylő (orchestration) komponenssel, hiszen a platform része a központi irányító egység, ahol a bot-ok teljes életciklusát a fejlesztéstől, a deploy-on át a futásig irányítani és monitorozni lehet. Ezeken a platformokon felépíthetők olyan folyamat automatizálási megoldások, amik megfelelnek a BPM elveinek.

De – hogy ne vegyük el a Webcon és társai kenyerét – azt el kell ismerni, hogy egy tradicionális BPM szoftver által nyújtott vezénylet (orchestration) nagyon jól kiegészíthető az RPA nyújtotta manuális adatmozgatással és adatátalakítással.

Vegyünk egy egyszerű, általánosabb példát. Az üzleti egység használ valamilyen Microsoft SharePoint-ba (hogy ne csak Oracle-ről beszéljünk) integrált BPM szoftvert. Ebben a szoftverben leképeztek egy üzleti folyamatot, például egy új hitel termék elbírálásának komplex folyamatát. Elkészítették a folyamat modelljét (lépések, döntési pontok, státuszok stb.), elkészítették a formokat, ahova a döntéshez szükséges adatokat gyűjti össze egy vagy több kolléga. Na már most, ezt a form-ot egy RPA bot is kitöltheti. A megfelelő rendszerekből (BAR, Takarnet, stb.) a bot el tudja érni a szükséges adatot, az adaton el tudja végezni a szükséges adattranszformációt (pl. viszonyszámokat képez), majd az így előálló információt be tudja vinni a form-ba. A trigger ugyanaz, mint amikor a SharePoint értesítést küld a munkatársnak, hogy szedje össze az adatokat, csak RPA-val nem egy munkatársat, hanem egy bot-ot értesít. A legnagyobb különbség pedig az, hogy az RPA bot ezt a feladatot lényegesen gyorsabban és lényegesen kevesebb hibával teljesíti, mint az ember.

Összefoglalva, egy vezető RPA platform funkcionalitása – mint amilyen az Automation Anywhere Enterprise RPA Platform – ki tudja váltani egy BPM szoftver funkcionalitását, de az is működőképes megoldás, ha az RPA és BPM szoftvereket egymást kiegészítve használjuk azzal a céllal, hogy end-to-end automatizáljunk üzleti folyamatokat.