Adatelemzés a felhőben 

Manapság a cégek temérdek mennyiségű adatot állítanak elő, tárolnak, és dolgoznak fel működésük során. Az adatok kiaknázása és célszerű felhasználása azonban gyakran nem triviális és összetett feladatot állít elénk. A célravezető IT megoldásnak nem csak azzal kell szembesülnie, hogy különböző felhasználói csoportoknak, illetve részlegeknek eltérő típusú, mélységű és minőségű riportokra van szüksége - hiszen mások az igényei a menedzsmentnek, a kontrollingnak, a számvitelnek, az értékesítésnek, esetlegesen a gyártásnak vagy a beszerzésnek. Maguk az adatok is számtalan forrásból származhatnak, ERP/CRM/MIS rendszerből, különféle online és offline adatbázisokból, elszigetelt felhasználók által vezetett Excel táblákból, vagy akár közösségi média streamekből, IoT szenzorokból. 

Az Üzleti Intelligencia területén számos megoldás létezik, amely próbál választ adni ezekre a kihívásokra. Itt két fő felhasználási iránnyal találkozunk. Egyrészt dashboard jellegű riportálással, melynek során egy előre kialakított adatmodellből az üzleti működés adott kulcsterületeit jól magyarázó KPI-okat és vizualizációkat jelenítünk meg. Másrészt ad-hoc riportok és elemzések készítésével, amelyek a meglevő vagy új adatmodellből, akár új adatforrások bevonásával jöhetnek létre, és igyekeznek a nem szokványos vagy váratlan üzleti eseményeket, kiugró értékeket megmagyarázni, prognózisokat készíteni, új lehetőségeket feltérképezni. 

A BI szoftverek üzleti haszna tagadhatatlan, ám a megfelelő megoldás kiválasztásához érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Az igények gyakran egy szűk célcsoportnál merülnek fel a cégen belül (pl. vezetői riportálás, vagy kontrolling) és az implementáció nem terjed ki a teljes vállalati működésre, az összes potenciális adatkörre illetve felhasználóra. Emiatt fontos kérdés, hogy a kimaradó, illetve újonnan felmerülő területeket és adatforrásokat mennyire egyszerű bevonni az elemző rendszerbe. Lényeges lehet a nem konvencionális adatforrások illeszthetősége, mint pl. OLAP adatkockák, vagy strukturálatlan (NOSQL) adathalmazok. Felhasználói szempontból pedig fontos az elemzések hozzáférhetősége különféle eszközökön és formátumokban (web, mobile, Excel, pdf). 

Az Oracle új Analytics Cloud terméke nem előzmény nélküli. Egyrészt épít az OBIEE (Oracle Business Intelligence Enterprise Edition) nevű on-premise szoftver erős hagyományaira, másrészt ennek talán leggyengébb pontján, az önkiszolgáló adatvizualizációban látványos fejlesztések is történtek. Ennek eredménye, az Oracle Data Visualization, már teljes mértékben képes felvenni a kesztyűt a fő versenytárs termékekkel (Tableau, MS Power BI), és elérhető cloud és desktop változatban is. 

Adatelemzés Data Visualization Desktopban

Az Analytics Cloud legfőbb erénye azonban a platform jelleg, tehát hogy zökkenőmentesen integrálódik más Oracle termékekhez, valamint Oracle-en kívüli adatforrásokhoz is. Ha a cégünk adatai már eleve az Oracle felhőben vannak (például Cloud Database vagy Autonomous Data Warehouse), akkor tényleg csak egy kattintásnyira vagyunk attól, hogy ezeket az Analytics Cloud-ban elkezdjük használni. De ugyanilyen egyszerű Essbase-hez, Oracle Big Data-hoz, vagy másik Oracle felhős alkalmazás adatmodelljéhez csatlakozni, vagy akár tetszőleges Excel vagy CSV fájlt betölteni adatforrásként.

Az adatvizualizáción kívül a csomag része még a BI Answers, amellyel dashboardokat építhetünk fel; az Advanced Analytics, amellyel gépi tanulás algoritmusokat taníthatunk be meglevő adatainkkal, és építhetünk belőle prediktív modelleket; a Day-by-day mobilalkalmazás, amelyen keresztül menet közben is elérhetjük adatainkat, és a BI Publisher, amellyel riportokat építhetünk például PDF, Word vagy Excel formátumban. Az Analytics Library-ból egyedi kiegészítőket is tölthetünk le a vizualizációkhoz. 

Az Oracle szilárdan hisz a felhő alapú megoldások jövőjében, ezért igyekszik ügyfeleit is a cloud platform felé terelni. Ennek praktikus okai is vannak, mivel a SaaS (Software as a Service) fejlesztési üteme jóval gyorsabb, mint a korábbi érákban megszokott verzióváltások, és az Oracle által biztosított célhardver teljes mértékben az adatbázis és felhős szolgáltatások futtatására van optimalizálva. Azon ügyfelek számára, akik vonakodnak kiengedni a felhőbe az adataikat, vannak alternatív hibrid megoldások is, akár az Analytics Cloud összekapcsolása az on-premise / PaaS (Platform as a Service) adatbázissal, vagy Cloud@Customer konstrukcióban az Oracle által üzemeltetett és karbantartott hardvert az ügyfél telephelyén helyezik el. 

A felhős megoldásnak nem csak a teljesítménye, hanem az árazása is könnyen skálázható felfelé és lefelé is, így minimális használat esetén a költségek sem tudnak elszállni, és akár kisebb cégeknek is versenyképes alternatívát kínálhat. Mindemellett az Oracle Analytics Cloud, a többi cloud szolgáltatáshoz hasonlóan, egy néhány lépésből álló regisztrációs folyamat után ingyenesen ki is próbálható (https://cloud.oracle.com/en_US/tryit) - az Oracle 300 USD keretet ad az érdeklődőknek, amely összeg hasonlóan a valódi számlázási módszerhez, az igénybe vett processzoridő illetve adatforgalom alapján kerül elszámolásra.