2019 szeptemberében San Franscisco adott helyet az Oracle évente rendezett OpenWorld konferenciájának. Az itt elhangzott újdonságokból szemezgetünk az alábbiakban. 

Ha nem is technológiailag a legjelentősebb, de első blikkre a legfeltűnőbb változás az Oracle háza táján, hogy teljesen új köntösbe burkolózott a webes megjelenésük. A korábbi rideg élénkpiros színvilágot felváltotta egy sokkal barátságosabb, tarkább, melegebb téma, amelyben afrikai, ázsiai és bennszülött motívumok is megjelennek. Ezzel együtt Larry Ellison közzétette az Oracle új mission statement-jét, amelyben az adatközpontúságot, illetve az adatokban rejlő végtelen lehetőségek kiaknázását emeli ki. 

Ez a rebranding azt is jelzi, hogy az Oracle igyekszik a kommunikációs stratégiáján radikálisan változtatni, és szélesebb rétegek felé nyitni marketing fronton. Hagyományosan az Oracle a nagyvállalatok profi megoldás-szállítója volt, de ha a felhős szolgáltatások területén versenyképes akar maradni, akkor tudnia kell szélesebb igényeket is kiszolgálnia, és a kisvállalatok, startupok számára is kínálni valamit. Emellett az értékesítési módszereknek is változni kell. A nagyobb cégek IT infrastruktúrája nagyon gyakran széttöredezett szigetekből áll. Az egyes részlegek sürgős vagy spontán informatikai igényeit házilag barkácsolt megoldásokkal foltozzák be, olykor tekintet nélkül a cég hosszú távú IT stratégiájára, licenszelési politikájára, digitális célkitűzéseire. A szükségmegoldások mögötti technológiát egyre gyakrabban nem a CIO/CTO, hanem maga az implementációt végző szoftverfejlesztő vagy rendszerüzemeltető / dba választja meg, saját ízlése vagy szakértelme alapján. Ezért nagyon fontos ezt a réteget közvetlenül is megszólítania bárkinek, aki az IaaS/PaaS piacon versenyezni szeretne. 

Itt jön képbe a következő kiemelt pont az OpenWorld-ről, az Always Free szolgáltatás. Ennek keretében egy regisztrációt követően bárki korlátlanul kipróbálhatja az Oracle alap felhős szolgáltatásait (adatbázis, alkalmazás-fejlesztő környezet és eszközök), valamint 30 napig és 300 dolláros értéken belül a fizetős szolgáltatásokból is bármelyiket szabadon lehet tesztelni. Az Always Free csomag azonban 30 nap után is ingyenes marad, persze meghatározott adathasználati/forgalmi korlátozások mellett. Ennek meghaladásakor opcionálisan upgradelni lehet fizetős accountra. Tekintve, hogy a konkurens felhős platformok (Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud) szintén kínálnak ingyenes pillért, ez a lépés már nagyon időszerű volt az Oracle-től, hogy minimális esélye legyen az említettekkel szemben a felzárkózásra, hiszen többéves lemaradással indult a PaaS mezőnyben. Lehet bármennyivel is jobb maga a termék a versenytársakénál, ha nem sikerül rávenni a potenciális felhasználókat (=fejlesztőket), hogy kipróbálják és megszeressék, akkor eleve kudarcra van ítélve. 

És akkor térjünk át magára a termékre. Az Oracle zászlóshajója és legelismertebb produktuma a kezdetektől fogva az adatbázis volt. A legújabb kínálatban az Autonóm Adatbázis viszi a prímet. Mégis miben tud ez többet, és miért jobb egy “hagyományos” adatbázisnál? A válaszhoz előbb azt kell megérteni, hogy az Oracle a fejlesztési irányvonalában igyekszik a digitális trendeknek elébe menni, és ezzel a megoldással valami nagyon innovatív és előremutató terméket letenni az asztalra, amit ilyen formában senki más nem tud nyújtani. Az alapkoncepció, hogy a digitális transzformáció előrehaladásával a folyamatok egyre inkább automatizálódnak, a hatékonyság javítása érdekében az emberi feladatokat gépek, programok, botok (szoftver-robotok) veszik át - főleg azokon a területeken, ahol monoton, ismétlődő, jól körülírható tevékenységről van szó. A rendszergazdák tevékenysége többségében ilyen. Az Autonóm Adatbázis önállóan megcsinál számos dolgot, ami korábban manuális DBA feladat volt, többek között: 

  • Karbantartás (patching, upgrade, performance tuning) 
  • Biztonsági felügyelet (titkosítás, gyanús tevékenységek monitorozása és blokkolása) 
  • Rendelkezésre állás biztosítása (RAC, Data Guard) 

Az autonóm működéssel kiküszöbölhető nagyon sok emberi hiba és biztonsági rés, a karbantartási folyamatok önműködően, kontrolláltan, hatékonyan, és a normál működés megzavarása nélkül zajlanak. Ez persze a rendszergazdák feladatait is teljesen újradefiniálja - nem lesz teljesen fölösleges a DBA, viszont sokkal kevesebb lesz a “kulimunka”. 

A másik hasonlóan nagy dobás az Oracle Autonomous Linux. Bizonyára sokan szembesülünk a Windows egyik legutálatosabb terhével, a biztonsági frissítések utáni kötelező reboottal. Nos, az Autonóm Linux ezt brilliánsan oldja meg, mivel a kernel-splicing technológiának köszönhetően még a kernel frissítéseket követően sem kell újraindítani a rendszert. Ezáltal maximális rendelkezésre állást tud biztosítani. Ráadásul a frissítéseket az autonóm rendszer önállóan, emberi beavatkozás nélkül tudja telepíteni, így a biztonsági réseket az operációs rendszer szinte azonnal befoltozza. Az Autonóm Linux teljesen kompatibilis a vállalatoknál legelterjedtebb RedHat linux disztroval, ezáltal az átköltözés viszonylag fájdalommentes. Viszont kizárólag az Oracle Cloud platformján érhető el. Egyébként az Oracle Cloud Compute (IaaS) kínálatban nem vagyunk Linuxra korlátozva, sokféle operációs rendszer, virtualizáció illetve konténeres megoldás választható. 

Nagy kérdés, hogy ezeket az új generációs autonóm termékeket a piac mennyire érti meg és fogadja el. Az Oracle most nagyot akart dobni, csak az idő döntheti el, hogy jó irányba indult-e.

Számos más területen is hatalmas fejlesztések folynak. A hagyományos on-premise szoftverek (EBS, JDEdwards, Siebel) helyett most már egyre inkább a SaaS kínálat kap prioritást. A “cloud first” jelszót komolyan veszi az Oracle, és az új funkciókat először mindig a felhőben teszi elérhetővé. A Fusion ERP, HCM, SCM és CX alkalmazások nem csak felhasználó-barátabbak lettek elődeiknél, de a modern technológiai vívmányok, elsősorban a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségek is egyre jobban beépülnek a standard funkciókba, például a beszédhanggal vezérelhető digitális asszisztens (chatbot) formájában. Az IoT és a Blockchain lehetőségeinek kiaknázására teljesen új cél-alkalmazásokat is fejleszt az Oracle, amelyek felhőben és on-premise is elérhetőek. 

A cloud service-ként kínált, online fogyasztott szoftver egyre többünk számára lesz kézzel fogható, valóságos alternatíva magyar vállalati környezetben is. Izgalmas átalakulásnak leszünk tanúi a következő években, és az Oracle ehhez potens és innovatív eszközrendszerrel kecsegtet minket. Próbáljuk ki mi is, és lássunk csodát!