Az Automation Anywhere, az RPA piac egyik vezető cége, bemutatta az világ első teljesen web-alapú és felhőre tervezett digitális munkaerő platformját, az Automation Anywhere Enterprise A2019-et. Az A2019 telepíthető lokálisan is, de elérhető bármelyik privát vagy publikus felhőben, sőt akár az Automation Anywhere új RPA-as-a-Service szolgáltatásán keresztül is. 

Az A2019 készítése során nem csak az eddigi verziót bővítették új funkciókkal, hanem teljesen  újragondolták és újratervezték a 3500 ügyféllel szerzett tapasztalatok és igények szerint. 

Az Automation Anywhere eddigi verziója, az Enterprise 11.3 kliens-szerver felépítésű volt. A Control Roomnak hívott szerver komponens telepítése elérhető szabad hardvert, szakértelmet és akár több napos együttműködést igényelt az Automation Anywhere partnercége és az ügyfél között.  Az RPA iránt érdeklődő cégeknek az Automation Anywhere és az Ixenit felajánlja, hogy egy kiválasztott üzleti folyamatot az ügyfél infrastruktúráján díjmentesen automatizál, mintegy Proof of Concept-ként. Ennek kivitelezése az A2019 segítségével egyszerűbb lesz, a technikai részletek megoldása helyett egyből a lényeggel, a megfelelő üzleti folyamat kiválasztásával és automatizálásával lehet foglalkozni. Az Automation Anywhere-t már használó cégek számára a felhőre való átállás előnyeit a szinte korlátlan skálázhatóság, magas rendelkezésreállás és alacsonyabb beruházási költségek jelentik.

Az Automation Anywhere kliens komponense szolgál az automatizációk, vagyis a szoftver robotok (bot) elkészítésére. Az A2019-ben ez is átalakult. Elsősorban teljesen web alapú lett, vagyis egy böngészőben futtatható, nem kell semmit sem installálni vagy konfigurálni. Ennek megfelelően már nem csak Windowson, hanem Macen vagy Linuxon is használható. Másodsorban a felhasználói felület logikája is megváltozott, hogy az üzleti felhasználók még könnyebben tudjanak botokat készíteni. Az RPA alapkoncepciója mindig is egy no-code megoldás volt, hiszen így lehet költséghatékonyan és gyorsan nagy számban botokat készíteni. Ez a korábbi 11.3-as verzióra is részben igaz volt, de az A2019 már kétféle botkészítő nézetet tartalmaz: az egyikben egy Visio szerű folyamatábra építésével lehet előre elkészített építőelemekből összerakni a botokat. A másik pedig a korábbi verzióban is meglevő szkript-szerű nézet. Az A2019-ben a két nézet között tetszés szerint lehet váltani, így az egyszerűbb, alapelemekből is elkészíthető botokat az üzleti felhasználók könnyebben tudják elkészíteni, de szükség esetén a profi programozók egy számukra hatékonyabb felületen tudnak dolgozni. 

A fenti alapvető változások mellett az A2019 funkcionalitása is jelentősen bővült:

• Új, univerzális felvevő a korábbi specializált felvevők helyett. A felvevő rögzíti a felhasználó lépéseit és egyből egy végrehajtható botot készít. Az univerzális felvevő képes Windows alkalmazásokban,  virtualizált környezetekben (Citrix stb.) és weboldalakon is működni.

• Jelentősen megnövelték a beépített Excel parancsok számát és új adattípusokat vezettek be Excel az automatizációk megkönnyítésére. 

• Alapparancsok készültek a Google alkalmazások automatizálására: Sheets, Drive, Calendar stb.

• Beépített támogatás inline nyelvek számára: Python, VBScript vagy Javascript kódrészletekkel egészíthetők ki a botok.

• Beépített AI és ML képességek, könnyű kapcsolódási képesség külső AI/ML szolgáltatókkal.

További részleteket és gazdag média tartalmakat (ábrákat, videókat) találhat az A2019-ről a gyártó honlapján: https://www.automationanywhere.com/products/enterprise/a2019

Amennyiben szeretné kipróbálni a A2019-et az ingyenes Proof of Concept szolgáltatásunk keretében, keresse Fekete Szabolcs Farkas kollégámat a szabolcs.fekete@ixenit.com email címen vagy a +36 20 942 9255 telefonszámon.