Az Ixenit Kft. a 2020. év folyamán megbízást kapott a budapesti ZETA Kft-től üzleti folyamatainak felmérésére és az automatizációra alkalmas folyamatok azonosítására a cég üzleti és működési prioritásai alapján.

A megbízó egy kötőelemek és rögzítéstechnikai elemek kiskereskedelmével és technológiai tanácsadással foglalkozó vállalkozás, mely az adminisztratív és készletgazdálkodási feladatait elsősorban irodai alkalmazások, valamint egy magyar fejlesztésű ügyviteli rendszer használatával oldja meg.

A folyamatok priorizálása, komplexitásuk, valamint az automatizáció megvalósíthatóságának és az automatizáció várható megtérülésének elemzése alapján a megbízóval közösen a „Nem teljesíthető vevői megrendelések feldolgozása” elnevezésű folyamatot választottuk automatizálásra első körben.

A kiválasztott folyamat célja: a vevő egy konkrét gyártó konkrét termékére ad le rendelést, de amennyiben attól a gyártótól nem áll rendelkezésre raktárkészlet a cikkből, másik gyártó ugyanolyan típusú, készleten lévő termékét kell ajánlani, figyelembe véve, hogy az adott vevő máskor is elfogadott helyettesítő terméket. Erről az ügyintéző e-mail értesítést kap, így teljesíteni tudja a megrendelést.

A folyamat automatizálásával a megbízó napi 1,5 órányi, részben manuális munkát takarít meg a feladatot korábban végző munkatárs számára.

Az automatizációt Automation Anywhere A2019 Community Edition segítségével valósítottuk meg. Ez egy bot fejlesztő és egyben futtató regisztrációt jelent, melyet a megrendelő virtuális gépére telepítettük. A virtuális gépen az Open Office csomag Calc programja, illetve Notepad program volt elérhető.

Az ügyviteli rendszer egy Windows operációs rendszeren futtatott szoftver, mely több sokfunkciós felületi elemmel rendelkezik (vagyis többször ugyanarra az elemre kattintva más funkciók válnak elérhetővé). Ennek ismeretében (továbbá mivel sem fő menüpontokat, sem a táblázatcellákat nem tudta az A2019 megkülönböztetni, csupán egyetlen nagy objektumként azonosította) a fejlesztés során kiemelt szerephez jutottak a billentyűkombinációk és a koordináta alapú kattintások.

Az alábbi videóban mutatjuk be a szoftverrobot működését.

A blogbejegyzés társszerzője: Hlacs Emese